Indemnizații pentru cei care au suferit un AVC și însoțitori. Vezi sumele

Românii care au rămas cu hemiplagie sau hemipareză în urma unui accident cerebral vascular (AVC) vor beneficia de indemnizaţie de handicap şi de însoţitor, potrivit unui ordin comun al miniştrilor Muncii şi Sănătăţii, la recomandarea OMS, semnat marți.

Potrivit Mediafax, aproximativ 70.000 de persoane vor beneficia de prevederile acestui ordin, semnat astăzi de către Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Hotărârea permite încadrarea persoanelor cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcţie de rezultatul evaluării complexe.

Ordinul iniţial a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe, adică parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii, indiferent de cauză (debutul afecţiunii din naştere sau dobândit ulterior), vârstă şi statut, fiind omise hemiplegiile şi hemiparezele.

„Prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, vine în completare cu introducerea afecţiunilor de hemiplegie/hemipareză", a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb, după semnarea documentului.

Valoarea indemnizaţiei este de 234 de lei în cazul persoanei încadrată în grad de handicap grav, iar încadrarea în grad accentuat înseamnă o indemnizaţie de 292 de lei. Indemnizaţia de însoţitor este echivalentul salariului minim pe economie, adică 850 de lei brut, ceea ce înseamnă în jur de 600 de lei net.

Ordinul va intra în vigoare imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial, iar dosarele pentru solicitarea indemnizaţiei pot fi întocmite şi de membrii de familie sau de reprezentanţii legali ai persoanelor cu dizabilităţi.

În 2007, criteriile de stabilire a gradelor de handicap au fost schimbate şi veniturile persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral, tăiate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel