Guvernul a adoptat OUG prin care se compensează 50 de bani la combustibil/ video

Fotografie creată de Erik Mclean, de la Pexels
Fotografie creată de Erik Mclean, de la Pexels

Executivul a aprobat joi ordonanța de urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială.

„Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani - 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, spune Virgil Popescu.

El precizează că ordonanța de urgență intră în vigoare joi noaptea.

„Eu mă aștept ca în perioada următoare, imediat următoare, să vedem companii care aplică această ordonanță”, adaugă Poperscu.

Ministrul Energiei precizează că benzinăriile vor avea la dispoziție „un termen scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, a precizat că în termen de 15 zile se va stabili modelul declarației pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanți, iar compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale acestora, cum ar fi impozit pe profit sau TVA.

„Din analizele noastre estimăm că, în principal, stingerea se va face pe partea de TVA”, mai spune Diaconu.

Cheltuielile statului, a precizat reprezentantul Ministerului Finanțelor, vor fi de 800 de milioane de lei, iar măsura nu va duce la creșterea defi ctului bugetar.

„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

 

Ministrul Energiei: Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica reducerea de 50 de bani

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, se declară convins de faptul că marile lanţuri de benzinării vor aplica reducerea de 50 de bani la preţul carburanţilor, prevăzută într-o Ordonanţă ce urmează a fi aprobată miercuri, şi precizează că reglementarea nu presupune o plafonare, ci o conformare voluntară.

"Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica această ordonanţă. Sunt, de asemenea, convins că peste 80%, până la urmă peste 80- 90% din piaţă, va aplica această ordonanţă. Şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere.(...)

Poate o să vi se pară puţin 50 de bani, dar ceea ce este foarte important, va plasa România, după Ungaria, care are un preţ, doar pentru piaţa internă, plafonat la un nivel foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa. Nu mai vorbim de regiune, vorbim de statele membre ale Uniunii Europene, puţin sub Bulgaria", a declarat Popescu, marţi seara, la Digi 24, conform Agerpres.

El a subliniat că, potrivit datelor ministerului pe care îl conduce, totalul consumului de motorină din România este de 6,2 milioane de tone pe an, iar cel de benzină de circa 1,7 milioane de tone pe an, iar producţia de de motorină este de aproape 4 milioane tone, ceea ce înseamnă că diferenţa se importă.

Întrebat dacă nu există riscul să se întâmple ca în Ungaria şi să vină şoferi din alte ţări să alimenteze în România, ministrul a răspuns că nu vom avea astfel problemă, dar că staţiile noastre ar face faţă unei eventuale creşteri.

"Nu cred că vom avea această problemă ca să vină foarte mulţi oameni. De unde să vină? Din Bulgaria? Din Ungaria? Ne uităm la regiunea noastră, regiunea Europei de Est şi nu cred că vom avea această problemă ca să vină foarte mulţi automobilişti să alimenteze în România, pentru că preţul este mai mic ca în Germania, de exemplu, ca în Franţa, Italia, Cehia, Slovacia. Deci nu cred acest lucru.(...)

În general se face acest lucru când e traficul de frontieră. Or, haideţi să ne uităm la traficul de frontieră, să vedem frontiera României. Cu Ungaria, ungurii alimentează mai jos, pentru cei care sunt cetăţeni unguri. Bulgarii sunt aproape ca noi. Deci nu merită să faci acest trafic de frontieră, să vii să alimentezi în România şi să pleci. Oricum, sunt convins că staţiile noastre vor face faţă unei eventuale creşteri", a menţionat Virgil Popescu.

El a precizat, legat de modalitatea în care se va face reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor, că statul va oferi 25 de bani, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială deductibilă.

Vezi conferința de presă live aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel