Franţa doreşte menţinerea acordului nuclear cu Iranul, dar nu exclude sancţiuni europene împotriva Teheranului

Franţa doreşte menţinerea acordului nuclear încheiat în 2016 între marile puteri şi Iran, a subliniat miercuri ministrul apărării francez Florence Parly, avertizând în acelaşi timp Teheranul că dacă nu-şi va respecta angajamentele atunci problema declanşării unui mecanism care ar putea duce la sancţiuni va fi luată în considerare, informează Reuters.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a ameninţat anterior cu reluarea operaţiunilor de îmbogăţire puternică a uraniului dacă puterile mondiale nu-şi vor respecta promisiunile conform acordului, care limitează programul nuclear iranian în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale. Într-o intervenţie la BFM TV/RMC radio, Florence Parly a declarat că acest acord privind controlul activităţilor nucleare ale Iranului a fost subminat în decursul mai multor luni.

'Astăzi, nimic nu ar fi mai rău ca Iranul să se retragă el însuşi din acest acord', a spus Florence Parly, adăugând că Franţa, Marea Britanie şi Germania, ţările europene semnatare ale pactului, au făcut tot ce au putut pentru a menţine valabil acordul, prin realizarea de iniţiative care să ajute economia Iranului în pofida sancţiunilor severe din partea SUA. Cu toate acestea, ea a avertizat că vor exista consecinţe şi posibile sancţiuni dacă Iranul va încălca acordul. 'Acesta este probabil unul dintre lucrurile care vor fi examinate. Până acum nu au existat sancţiuni din partea Europei pentru că Iranul a respectat până la ora actuală angajamentele asumate' în cadrul acordului nuclear, a afirmat şefa Ministerului Apărării francez. 'Dacă aceste angajamente nu vor mai fi respectate, firesc problema (sancţiunilor) se va pune', a avertizat ea. Iranul a anunţat miercuri că suspendă aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' în cadrul acordului internaţional încheiat cu marile puteri în 2015 privind programul său nuclear, ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA, potrivit AFP.

Teheranul a luat această decizie ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA şi la reintroducerea sancţiunilor americane ce sufocă economia sa, în special exporturile sale de petrol. Acest anunţ intervine într-un climat de acutizare a tensiunilor între Iran şi SUA, care au anunţat marţi trimiterea unor bombardiere B-52 în Golf. Washingtonul consideră Iranul drept inamicul său nr.1 în Orientul Mijlociu şi secretarul de stat Mike Pompeo, care a efectuat o vizită surpriză în aceeaşi zi la Bagdad, l-a acuzat de pregătirea unor 'atacuri iminente' împotriva forţelor americane. Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apă grea şi de uraniu îmbogăţit conform angajamentelor luate prin acordul din 2015, care diminuează drastic programul nuclear iranian, a indicat Consiliul suprem de securitate naţională (CSSN) de la Teheran într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă Irna. Teheranul a dat miercuri termen de 60 de zile celorlalte ţări semnatare ale acordului pentru a-şi pune în practică promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor Washingtonului.

'Dacă la încheierea acestui termen, ţările respective nu vor fi capabile să răspundă la exigenţele Iranului', Teheranul va înceta să respecte restricţiile impuse la 'nivelul de îmbogăţire a uraniului', precum şi la 'măsurile referitoare la modernizarea reactorului de apă grea din Arak', în centrul Iranului, conform CSSN. Consiliul adaugă că măsurile anunţate marţi sunt reversibile 'în orice moment' dacă cerinţele Iranului 'sunt luate în considerare'. În caz contrar, 'Republica Islamică Iran va suspenda progresiv şi alte angajamente'. 'Fereastra care este acum deschisă pentru diplomaţie nu va rămâne pentru mult timp, iar responsabilitatea pentru eşecul [acordului nuclear] şi consecinţele sale probabile vor cădea în mod direct asupra SUA' şi a altor părţi din acord, adaugă Teheranul. În pofida sancţiunilor reintroduse de SUA în special în sectoarele petrolier şi bancar ale Iranului, Uniunea Europeană a încercat să pună în aplicare un mecanism care să permită acestuia să continue comerţul cu întreprinderile sale, notează AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel