FIFA: Sumă record cheltuită pe transferuri în 2017

Dan Carp / 30 ian 2018 / 18:10 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Cluburile de fotbal au cheltuit suma record de 6,37 miliarde dolari (5,1 miliarde euro) pentru indemnizaţii de transfer în timpul anului 2017, o cifră în creştere cu peste 30% graţie „efectului multiplicator'' al celor mai scumpe transferuri, potrivit unui raport dezvăluit marţi.

Cifrele, colectate de FIFA-TMS - platforma care înregistrează transferurile internaţionale - sunt mult peste aşteptări. În 2016, suma se ridica la 4,8 miliarde dolari, iar FIFA-TMS se aştepta la o creştere în jur de 5 miliarde dolari pentru 2017.

Mercato record al verii 2017 a schimbat situaţia cu transferuri precum cel al brazilianului Neymar, jucătorul cel mai scump din lume, vândut de FC Barcelona la PSG pentru 222 milioane euro.

Raportul FIFA-TMS descrie astfel un „efect multiplicator'' al marilor transferuri: „cluburile care primesc indemnizaţii de transfer foarte mari pentru jucătorii lor, reinvestesc adesea o parte din bani în noi transferuri. La rândul lor, cluburile care primesc aceşti bani vor face acelaşi lucru şi aşa mai departe''.

 

Fotbaliști de peste 100 de milioane de euroDupă transferul lui Neymar, Barca şi l-a permis, de exemplu, în vara trecută, pe francezul Ousmane Dembele, venit de la Borussia Dortmund, contra sumei de 104 milioane euro şi 42 milioane euro bonusuri maximum.

Barcelona a continuat apoi să cumpere în ianuarie, când l-a adus pe brazilianul Philippe Coutinho de la Liverpool, contra sumei de 120 milioane euro (şi 40 milioane bonusuri), sumă care va fi luată în considerare în raportul 2018 al FIFA-TMS.

Per ansamblu, cluburile engleze rămân cele mai mari cheltuitoare (1,64 miliarde de dolari în 2017) graţie drepturilor lor TV record. După mercato de vară al PSG, Franţa se află pe a doua poziţie, cu 860 milioane de dolari cheltuiţi, în faţa Spaniei (730 milioane de dolari), Germaniei (722 milioane de dolari) şi Italiei (654 milioane de dolari).

Brazilienii sunt jucătorii cei mai curtaţi, cu 1.755 de transferuri, dintr-un total de 15.624 de transferuri internaţionale în 2017.

Per total, fotbaliştii sud-americani sunt cei mai căutaţi, deoarece jucătorii brazilieni, argentinieni şi columbieni reprezintă 20% din totalul transferurilor, potrivit acestui raport.

 

[citeste si]Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25