Fibrom uterin în sarcină. Cazuri tratate cu succes

Fibromul uterin în sarcină este o problemă care se poate rezolva cu ajutorul chirurgiei laparoscopice, fără ca viața fătului să fie pusă în pericol. Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie, povestește câteva cazuri tratate cu succes. 

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care știa a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însărcinată, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operației de îndepărtare a fibromului uterin și apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante intervenții realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezența unei sarcini de 8 săptămâni. Ca urmare a operației de îndepărtare a fibromului uterin, sarcina a decurs corect, absolut fără niciun eveniment, ajungând la termen”, povestește dr. Silviu Istoc, ginecolog cu specializare în Germania.

În sarcină, operațiile pe uter sunt extrem de dificile

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârstă fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viața și comportamentul femeilor cu această afecțiune. Și mai dramatic este atunci când sarcina apare concomitent cu o tumoră uterină gigant, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnată la pierderea sarcinii. Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate țesuturi din organism, de aceea operațiile pe uter în sarcină sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regulă evitate. Însă uneori, beneficiile contrabalansează riscurile și în cazuri extreme se intervine pentru salvarea sarcinii.

„În multe dintre cazuri, pacientele nu prezintă simptome și atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital în stare depășită, anemice, după ce pierd foarte mult sânge, îngreunând astfel tratamentul, dar și posibilitatea unei vieți normale și a șansei de a fi mamă. Mai mult decât atât, există anumite studii care demonstrează că fibromul uterin ar putea fi o cauză a infertilității, pentru că poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, făcând puțin probabil succesul de fertilizare in vitro, dar și deoarece crește considerabil riscul de avort spontan”, explică dr. Silviu Istoc.

Fibrom uterin: simptome

Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim: menstruația abundentă, durerea la menstruație, sângerările între cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, nașterea prematură, avortul spontan. Din cauza sângerărilor abundente, femeile pot ajunge la anemie.

Deși diagnosticarea se poate realiza printr-o simplă ecografie și un examen clinic manual, foarte multe femei așteaptă până la cinci ani pentru a merge la ginecolog. Acest fapt crește necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Fibrom uterin: operația laparoscopică

Operația este una dintre cele mai dificile operații laparoscopice din punct de vedere tehnic. Intervenția are loc sub anestezie totală și de multe ori durează mai mult de două ore. 

Spre deosebire de operația de miomectomie clasică, laparoscopia face posibilă o recuperare foarte rapidă, externarea făcându-se în 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei datorită menținerii uterului, recuperării rapide și în special a posibilității de a avea copii.

„Pentru a nu mai ajunge în astfel de situații critice, femeile ar trebui să învețe să meargă la un control de specialitate la fiecare an. Sunt fibroame care evoluează foarte rapid și sunt fibroame care chiar și în câteva luni cresc foarte mult, astfel că un control făcut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore și poate ajuta la menținerea sănătății fizice și psihice”, adaugă dr. Istoc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel