Falimentul personal, fenomen îngrijorător în România. Mircea Coșea: Mi-a fost teamă întotdeauna de apariția lui. Pericolul e ca oamenii să își piardă casele

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prof. Mircea Coșea a vorbit despre falimentul personal.

Tot mai multe persoane își declară falimentul personal din cauza datoriilor. Prof. Mircea Coșea, doctor în economie, a vorbit în acest context despre insolvența personală și pericolul reprezentat de acest fenomen.

"Este un fenomen pe care l-am previzionat aproape cu un an în urmă și l-am făcut public. Mi-a fost teamă întotdeauna de apariția acestui faliment personal, dar iată că el începe să apară. E un lucru grav deoarece asta înseamnă o distrugere într-o manieră clară și precisă a business-ului care nu este cel mare la care ne referim, este cel al clasei mijlocii, micile afaceri, întreprinderile mici și mijlocii, care nu mai pot să facă față acestei situații care este din ce în ce mai presantă din punct de vedere al cheltuielilor.

Sunt cheltuieli legate cu energia, care rămân foarte mari, ultimele date arată că acum costul energiei în România e cel mai mare din Europa, apar costuri importante cu carburantul, care este folosit de orice fel de entitate economică, în prețurile care se măresc la tot ceea ce înseamnă consum imediat de bunuri materiale, de bunuri alimentare, iar efectele Ordonanței Trenulețul încep să fie vizibile. Numărul mare de falimente și de insolvențe este reprezentat statistic într-o manieră foarte clară. Sunt mii de societăți care dispar", a declarat Mircea Coșea la Antena 3 CNN.

Mircea Coșea: Pericolul e ca oamenii să își piardă proprietățile pe care le au

Totodată, economistul Mircea Coșea a explicat ce înseamnă mai exact insolvența persoanelor fizice.

"Datoria de la bancă are o garanție. Garanția în cazurile României, la categoria întreprinderi mici și mijlocii, cele care sunt și pe persoane fizice, cei care și-au cumpărat un apartament, cele mai multe sunt garantate de ceea ce înseamnă proprietate în România, asta înseamnă casă, apartament. În România sunt cei mai mulți proprietari, deci acesta e pericolul. Pericolul e ca oamenii să își piardă proprietățile pe care le au, în principal locuințele.

Și situația se agravează pentru că are un efect imediat pe piața imobiliară, deci nu e doar efect asupra persoanei care se vede deodată deposedată de principalul bun pe care îl are, dar și pe piața imobiliară. Se distorsionează cererea și oferta, lucrurile se agravează. Falimentul personal este o situație gravă nu numai la nivelul individului, ci și la nivelul întregii societăți.

Și aici sigur că un rol important ar trebui să îl aibă ceea ce se întâmplă acum, adică o schimbare de atitudine prin acest alegeri. Alegerile trebuie să vină cu programe, trebuie să vină co reforme. Noi trebuie să îi votăm pe cei care ne promit că aceste situații vor fi ameliorate. Deocamdată nu văd niciun fel de interes, lucrurile se referă doar la politicianisme, adică la lupta între persoane, între partide, nimic ca să rezolve o situație care devine alarmantă. Falimentul personal e o situație alarmantă care are efect nu doar economic, ci și social, asupra condițiilor de viață, deoarece apar mai multe posturi care se desființează, deci șomajul", a mai spus economistul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel