Urmărește emisiunea live


Exclusiv. Legea falimentului personal, amânată de Guvern. Ana Birchall, replică pentru Dacian Cioloș

Guvernul condus de premierul Dacian Cioloș a dat o Ordonanță de Urgență prin care a amânat aplicarea legii falimentului personal cu un an. 

Legea falimentului personal, nr. 151/2015, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015. Trebuia să intre în vigoare în 26 decembrie 2015. Termenul de aplicare a fost amânat prin OUG 61/2015 publicată în Monitorul Oficial nr. 962 din 24 decembrie.

VEZI MAI MULT: Legea falimentului personal, amânată prin OUG

Deputata PSD Ana Birchall inițiatoarea proiectului a vorbit, în exclusivitate pentru DCNEWS despre măsura luată de Guvern. 

Întrebată ce se întâmplă cu legea falimentului personal, de ce a fost amânată aplicarea sa cu un an, cu două zile înainte să se aplice, Ana Birchall a răspuns că "Amânarea implementării acestui act normativ este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa românilor sufocaţi de datorii, care au categoric nevoie cât mai repede de beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege, ca să poată avea şansa redresării financiare! Este de neînţeles pentru mine de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire paşii necesari pentru ca Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege. După adoptarea și promulgarea proiectului de lege, am făcut mai multe interpelări la instituțiile abilitate pentru a evita orice paşi înapoi pe această cale, dar în ciuda evidentei necesităţi de implementare a legii pentru cei care au greutăți financiare cu adevărat apăsătoare, Executivul a ales să amâne cu un an aplicarea Legii". 

Deputata PSD a ținut să sublinieze că "Nu exista nicio justificare de bună credință pentru amânarea cu un an în condițiile în care deja au fost prevăzute șase luni după ce legea a fost promulgată! Dacă inițial s-au considerat suficiente șase luni pentru implementare cum sunt justificate acum douăsprezece luni??? Cei care au avut interes să nu treacă această lege și au tot încercat să o blocheze (dar nu au reușit pentru că m-am zbătut în fiecare comisie să treacă după cum dvs știți pentru că și dumneavoastră ați susținut eforturile mele)... se pare că au reușit să o amâne cu un an, perioada în care vor curge dobânzi la dobânzi, penalități la penalități și executări silite, iar românii de bună credință nu pot beneficia de o mână de ajutor să poată să se redreseze financiar nu să stea cu frica în sân că vor fi în strada sau își vor pierde agoniseala de o viață!". 

"Întreb şi eu, la rândul meu, ce le va transmite Guvernul românilor care aşteptau de ani buni această lege şi care acum se văd în imposibilitatea de a ieşi din necazul financiar"

Cât despre mesajul pe care-l are pentru românii care-și puneau speranțele în această lege, Ana Birchall spune: "M-am luptat un an și jumătate pentru adoptarea acestei legi, trecând peste tot felul de încercări de blocare ale legii. Nu înțeleg de ce se tergiversează, nejustificat, punerea ei în aplicare. Instituțiile abilitate au avut la dispoziție şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voință la nivel instituțional. Nu vreau să cred că se dorește pedepsirea românilor sufocați de datorii, refuzându-li-se dreptul la o redresare financiară. Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul finanicar în care au intrat, fără voia lor. Întreb şi eu, la rândul meu, ce le va transmite Guvernul românilor care aşteptau de ani buni această lege şi care acum se văd în imposibilitatea de a ieşi din necazul financiar. Vă asigur că, în calitate de iniţiatoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice, voi încerca să am un dialog cu Guvernul pentru a obţine răspunsurile şi explicaţiile oficiale pe care românii sunt sigură că le aşteaptă. Sunt dezamăgită că, un proiect care a fost votat de către toate partidele politice, a fost blocat nejustificat pentru încă un an de zile. Motivele, vă spun sincer, îmi scapă. Din păcate, prin adoptarea acestei Ordonanțe, au reușit cei care și-au tot dorit blocarea legii insolvenţei personelor fizice". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel