Excepţii la interdicţia cumulării pensiei cu salariul - DOCUMENT

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat astăzi care sunt excepţiile în ceea ce priveşte interdicţia de cumulare a pensiei cu salariul. 

Potrivit ministrului Muncii Raluica Turcan, proiectul va fi prezentat, după dezbaterea publică, în ședință de Guvern pentru aprobare.

Acesta prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensionare și care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta până la vârsta de 70 de ani. „Este vorba de o opțiune a angajatului”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a anunțat că persoanele care au optat pentru continuarea activității pot reveni asupra deciziei. Conform acesteia, proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, „așadar și pentru sistemul public, și pentru sistemul privat”.

„Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.

VEZI Turcan zice care sunt excepțiile la interdicția privind cumulul pensiei cu salariul

Acum, însă, au apărut şi documentele oficiale, pe care le puteţi citi AICI - PROIECTUL DE LEGE şi AICI - EXPUNERE MOTIVE

Care sunt excepţiile 

Conform proiectului de lege, sunt şi persoane exceptate de la această interdicţie. 

Astfel, persoanele alese în funcții publice sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, personalul didactic prevăzut de Legea educației naționale nr. 1/2011 plătit în regim de plată cu ora; pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate şi membrii Academiei Române pot cumula pensia cu salariul în continuare, fiind exceptaţi de la lege. 

Termen limită de la intrarea în vigoare a legii

Persoanele care desfășoară activități în baza unui contract de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială  și care au și calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obligația ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să își exprime în scris opțiunea pentru menținerea în activitate în baza aceluiași contract de muncă, raport de serviciu sau act de numire, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau pentru încetarea contractuluide muncă, raportului de serviciu sau a actului de numire în funcție, după caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel