Endometrioză. Primul medicament pentru calmarea durerilor, aprobat în SUA

Agenția americană a alimentelor și medicamentelor - FDA - a aprobat comercializarea primului medicament pentru tratarea durerilor cauzate de endometrioză. 

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente patologii feminine, afectând peste 200 de milioane de femei în întreaga lume.

Ce este endometrioza 

Endometrioza se caraterizează prin dezvoltarea unui țesut anormal la nivelul uterului - endometru, care se extinde și la nivelul altor organe cum ar fi ovarele, intestinele, vezica urinară, pe peretele abdominal intern sau chiar la plămâni, măduva spinării sau creier. Acest țesut determină dureri la nivelul abdomenului și spatelui. Femeile care suferă de endometrioză au menstruații dificile, sângerări între menstre, dureri intense. Infertilitatea este frecvent asociată cu endometrioza. 

Endometrioza este o boală incurabilă, nu există un tratament care să-i stopeze evoluția. Uneori se recomandă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului de la nivelul organelor interne, dar aceasta nu garantează sfârșitul durerilor provocate de această afecțiune. Pastilele anticoncepționale sunt de asemenea recomandate pentru a încetini dezvoltarea țesutului anormal, iar antiinflamatoarele nesteroidiene sunt prescrise pentru reducerea durerilor. 

Medicament revoluționar în tratarea endometriozei

În prezent, FDA a aprobat un nou medicament destinat calmării durerilor în cazul endometriozei moderate și severe. 

Elagolix (denumirea comercială Orilissa) este primul și singurul antagonist al hormonului eliberator de gonadotropine (GnRH), cu administrare orală, aprobat de FDA după mai bine de zece ani. Elagolix reprezintă un tratament specific pentru femeile care suferă de endometrioză și a fost aprobat prin programul de evaluare accelerată al FDA. Producătorii estimează că medicamentul va fi disponibil în farmaciile din Statele Unite începând cu luna august a acestui an, informează Medical News Today.

Aprobarea s-a bazat pe date provenite din două studii de fază III, care au evaluat aproape 1.700 de paciente cu durere cauzată de endometrioză, moderată până la severă. Orilissa, comparativ cu terapia placebo, a demonstrat o reducere semnificativă a durerii, în cazul a trei dintre cele mai comune forme de endometrioză: durerile menstruale zilnice din zona pelviană, durerile din zona pelviană neasociate cu menstruația și durerile din timpul actului sexual.

Perioada recomandată de administrare a Orilissa este de până la 24 de luni pentru doza de 150 mg zilnic, de două ori pe zi și de până la 6 luni în doză de 200 mg zilnic, de două ori pe zi. O administrare prelungită peste aceste limite poate duce la complicații privind densitatea minerală a oaselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel