Dr Aldea: Ce e oxigenterapia hiperbară, efectele benefice la pacienții cu sechele pulmonare post COVID-19

Dr Aldea: Ce e oxigenterapia hiperbară, efectele benefice la pacienții cu sechele pulmonare post COVID-19 / Foto Pexels
Dr Aldea: Ce e oxigenterapia hiperbară, efectele benefice la pacienții cu sechele pulmonare post COVID-19 / Foto Pexels

Statisticile arată că un sfert dintre pacienții care au trecut prin boala COVID-19 rămân cu probleme respiratorii și pulmonare, spune dr Ramona Aldea. EXCLUSIV la DC Medical, medicul explică ce este oxigenterapia hiperbară și ce efecte are ea la pacienții care au rămas cu sechele pulmonare după ce au avut COVID-19. 

Un studiu efectuat pe pacienți diagnosticați cu COVID-19 care au necesitat spitalizare arată că peste 25% dintre aceștia au rămas cu sechele respiratorii și pulmonare, chiar și la câteva săptămâni după obținerea testului negativ. Mai mult, se știe deja că aceste sechele persită în unele cazuri și la jumătate de an după ce pacientul s-a vindecat efectiv.

În ce privește recuperare eficientă a capacității pulmonare în urma infecției cu SARS-CoV-2 o soluție ar putea fi oxigenterapia hiperbară, spune dr Ramona Aldea, medic specialist endocrinolog, specialist în medicină hiperbară.

Cum funcționează

Oxigenul, sau combustibilul vieții, este esențial în funcționarea organismului uman. Odată respirat, el este transportat prin sânge la nivelul tuturor organelor și țesuturilor, asigurând buna funcționare a acestora. Ce se întâmplă însă dacă nivelul oxigenului de la nivel celular scade? Ei bine, așa cum se întâmplă și în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus, apar simptome precum respirație îngreunată, durere de cap, senzație de neliniște, amețeală, durere în piept, tensiune arterială crescută, lipsa coordonării, palpitații, răni care nu se închid, necroze, toate acestea reprezentând cauze ale unei hipoxii, adică a lipsei de oxigen, care practic provoacă dezechilibre și disfuncții ale organelor vitale.

Principalul scop al Oxigenterapiei Hiperbare (Hyperbaric Oxygen Therapy) este creșterea cantității de oxigen de la nivelul fiecărei celule și astfel refacerea țesutului pulmonar lezat. Terapia este folosită deja cu succes în intoxicații cu monoxid, gangrenă, răni încăpățânate și infecții în care țesuturile sunt lipsite de oxigen, conform experților de la John Hopkins Medicine (link direct informații).

Terapia presupune expunerea pacientului la un mediu în care inspiră oxigen pur (în interiorul unei capsule), care, așa cum o demonstrează și studiile deja efectuate, aduce o serie de beneficii impresionante, arată dr Ramona Aldea, scrie dcmedical.ro.

Adică, pacientul intră într-o capsulă care arată ca cea pentru scafandri, și inspiră, sub supraveghere medicală, aer din ce în ce mai pur, până la o anumită presiune. 

Inspirarea oxigenului pur, în cantități crescute, are rolul de a reoxigena țesuturile pulmonare, acolo unde există carențe și astfel a le vindeca. De asemenea, la vascularizația colaterală acolo unde există vase distruse, ischemii, necroze, stimulează celulele să producă anumite substanțe care atrag și stimulează celulele endoteliale necesare vindecării.

Efectele la pacienții care au avut COVID-19

„Un rol important pe care terapia prin oxigen hiperbar îl mai aduce organismului afectat de COVID-19 este acela că stimulează crearea factorilor de creștere și a celulelor stem, promovând regenerarea și vindecarea țesuturilor. Astfel apare un efect regenerativ complex la nivel tisular și celular. În același timp, sunt prevenite leziunile de reperfuzie post-hemoragice, care constau în deteriorarea gravă a țesutului care poate să apară atunci când țesutul respectiv a fost lipsit de oxigen”, arată Dr. Ramona Aldea.

Concentrația crescută de oxigen ajută corpul să lupte și cu bacteriile, blocând acțiunea acestora și întărind sistemul imunitar. 

Terapia de oxigenare hiperbară a fost folosită cu mare succes în Statele Unite ale Americii, la începutul secolului XX, în timpul pandemiei de gripă spaniolă, când Orville Cunningham a utilizat oxigenul pur pentru a trata persoanele infectate. Astăzi, așa cum spuneam, studiile au demonstrat eficiența și utilitatea și în alte afecțiuni, precum: embolia gazoasă, boala de decompresie, arsurile termice, intoxicațiile cu monoxid de carbon, infecții și răni greu vindecabile, grefe de piele compromise, oboseală cronică, migrene, anemie severă, hipoacuzie brusc instalată, dar și complementar, ca terapie de suport în afecțiuni precum: Autism, Paralizie cerebrală, Scleroză multiplă, Boala Alzheimer, Boala Lyme, Lupus eritematos diseminat, Neuropatie diabetică, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel