Directorul Fabricii de Timbre a fost schimbat din funcție, în luna septembrie a anului 2009, pe motiv că a notificat o firmă controlată de un interpus al unui apropiat al lui Gheorghe Ștefan, să onoreze o comandă achitată în avans, se arată în rechizitorul întocmit de DNA.
Notificările către firma respectivă, care nu onorase comenzi de hârtie în valoare de aproape 300.000 de lei deja achitate, au fost trimise în perioada iulie-august 2009. Printr-o adresă din 31 iulie 2009, Fabrica de Timbre a arătat că societatea furnizoare avea obligaţia de a livra comanda solicitată în ziua imediat următoare transmiterii acesteia şi, deşi fuseseră transmise două comenzi, pe 15 şi 23 iulie, nici una nu a fost onorată, ceea ce putea duce la blocarea activităţii. Într-o altă adresă, din 28 august 2009, Fabrica de Timbre avertiza că, în cazul în care comenzile nu erau onorate imediat, societatea comercială urma să fie exclusă de la achiziţiile organizate de Compania Naţională Poşta Română (CNPR) şi situaţia va fi rezolvată pe cale judiciară.
"Actul de curaj al lui (...) care şi-a permis sa-l ameninţe pe Marian Constantinof ca firmele acestuia vor fi împiedicate să mai încheie contracte cu Fabrica de Timbre a fost sancţionat. (...) a fost revocat din funcţie", se precizează în rechizitoriu.
Potrivit procurorilor, în locul directorului demis a fost numit la scurt timp, cu sprijinul lui Gheorghe Ştefan, Cosmin Dragoş Mihăilescu, un apropiat al lui Constantinof.
Numirea noului director a fost influenţată de Gheorghe Ştefan prin prisma poziţiei politice a acestuia, ca vicepreşedinte al PDL.
[citeste si]
"Conform unei înţelegeri la vârful partidului, Gheorghe Ştefan putea sa-şi desemneze diverşi cunoscuţi în funcţii de conducere din ministere, companii şi societăţi naţionale. (...) Marian Constantinof îl cunoştea pe Gheorghe Ştefan de ceva vreme, ambii fiind implicaţi în susţinerea unor echipe de fotbal. Marian Constantinof cunoştea influenţa pe care Gheorghe Ştefan o avea în CNPR şi a încercat sa se apropie de acesta pentru a influenţa atribuirea preferenţială a unor contracte de către reprezentanţii companiei naţionale amintite", se mai arată în rechizitoriu.
Cosmin Dragoş Mihăilescu a fost numit în funcţie după o întâlnire cu Gheorghe Ştefan, care l-a prezentat ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de la acea vreme.
"De la numirea sa în funcţie în 8.09.2009 (...), preocuparea principală a lui Cosmin Dragoş Mihăilescu a devenit să facă achiziţii cât mai multe, prin cerere de oferte şi la valori mari", mai susţin procurorii.
Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată pe 3 martie de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, într-un nou dosar privind fraudarea Poştei Române, prejudiciul în acest caz fiind de peste 2 milioane de lei.
De asemenea, în dosar mai sunt stipulate alte patru nume, acela al fostului director al Poștei Române, Mihăilescu Cosmin Dragoș, dar și cel al omului de afaceri Constantinof Marian. Celelalte două persoane trimise în judecată sunt fostul director al Direcției dezvoltare din cadrul C.N.P.R. Chebac Mihai și Firuti Dorin pe atunci administrator al S.C. Romkuvert S.R.L., S.C. ROMKUVERT S.R.L. și S.C. ROMKUVERT IND S.R.L.
Gheorghe Ștefan este acuzat că "i-a propus inculpatului Constantinof Marian ca, în schimbul unor sume de bani, își va folosi influența pe lângă reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română S.A (C.N.P.R.), astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” – C.N.P.R., să le atribuie unor societăți comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie. Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ștefan urmau să provină tocmai din încasările obținute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ștefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate.", potrivit sursei unui comunicat DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu