Doliu: Pictorul Paul Gherasim a murit

Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Pictorul Paul Gherasim a murit, miercuri, la vârsta de 91 de ani, anunță Agerpres.

Paul Gherasim s-a născut la 25 iunie 1925, la Botești, județul Suceava și a studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București (1943-1947).

Din anul 1946, a participat la principalele expoziții oficiale. Prima expoziție personală a avut loc în 1965, la Galeria Galateea din București. În anul 1985, are inițiativa înființării grupului "Prolog", cu un program de asumare a conceptului de "ordine divină" care fertilizează natura. Din acest grup fac parte artiști de primă mărime, precum Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina etc. Împreună cu membrii fondatori ai grupului "Prolog", a organizat numeroase expoziții.

De-a lungul întregii sale activități, Paul Gherasim a fost distins cu numeroase premii: premiul al doilea al "Salonului de Primăvară" pentru Pictură (1946); premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici (1961); premiul revistei "Arta" (1972); Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (1979); premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române (1995); premiul revistei "Cuvântul" (2006). În 2001, a primit ordinul "Steaua României" în grad de Comandor, iar în 2002, i-a fost acordată, de către Patriarhia Română, distincția "Crucea Patriarhală".

În 2016 a publicat la Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, albumul de fotografie Urma Sfântului Apostol Andrei, potrivit site-ului edituradoxologia.ro. Tot la editura ieșeană sunt în curs de apariție alte două volume sub semnătura pictorului Paul Gherasim: Ștergerea urmelor și Biserica lui Hristos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel