DNA, împotriva OUG pentru grațiere. Comunicat oficial

DNA a transmis un mesaj ferm împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care prevede grațierea unor pedepse. 

”Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective care să ateste o nevoie socială imperioasă este nejustificată. Legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societăţii de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate, însă modificările propuse ar altera acest echilibru”, precizează DNA într-un comunicat.

Abuz în serviciu

DNA mai susține că dezincriminarea faptelor de abuz în serviciu care provoacă o pagubă mai mică de 200.000 de lei nu are nicio legătură cu decizia CCR. 

”Această limită este stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate. De asemenea, prin fracţionarea unor achiziţii publice în mai multe contracte cu valoare sub limita de 200.000 lei împiedică tragerea la răspundere penală pentru un eventual abuz în serviciu. Totodată, faptele săvârşite în materia achiziţiilor directe, al căror prag este de 30.000 euro, ar rămâne în afara răspunderii penale”, se precizează în comunicat.

DNA mai consideră că limitele de pedeapsă se reduc foarte mult, de la 2-7 ani la 6 luni-3 ani, fără a se preciza care este justificarea acestor modificări, iar reducerea pedepselor micşorează şi termenul de prescripţie la 5 ani.

Alte prevederi, criticate de DNA

DNA mai crede că nu ar trebui plângere prealabilă a persoanei vătămate înainte de declanșarea procesului. În ceea ce privește conflictul de interese, DNA susține că proiectul nu lămurește sintagma ”Raporturi comerciale” ci exclude societățile comercizle din text, ceea ce ar putea duce la situația în care un funcţionar va putea acorda nestingherit foloase societăţilor comerciale faţă de care are sau a avut un interes. Cu privire la denunțători, DNA consideră că modificările vor îngreuna descoperirea faptelor de corupţie săvârşite anterior lunii iulie a anului 2016, ceea ce echivalează cu o dezincriminare de facto a acestor fapte.

Este criticată şi măsura graţierii pentru jumătate din pedeapsă în cazul tuturor persoanelor condamnate care au peste 60 de ani sau un copil mai mic de 5 ani în întreţinere, indiferent de gravitatea faptei săvârşite, deoarece lista infracţiunilor excluse de la graţiere priveşte doar graţierea totală, nu şi graţierea a jumătate din pedeapsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel