Dieta hipocalorică. De ce bărbații slăbesc mai rapid decât femeile

dietă
dietă

Dieta hipocalorică are rezultate diferite în cazul bărbaților și femeilor. Cercetătorii danezi au observat că bărbații slăbesc mai rapid cu ajutorul acestei diete și beneficiază de o stare de sănătate mai bună comparativ cu femeile. Află explicațiile în continuare. 

Cu siguranță cunoști și tu cel puțin o persoană care poate mânca oricât fără să pună un gram în plus. Sau pe altcineva care dacă își pune în gând să slăbească imediat reușește să ajungă la silueta dorită. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, confirmă că bărbații slăbesc mai rapid decât femeile cu ajutorul unei diete hipocalorice. Rezultatele au fost publicate în revista Diabetes, Obesity and Metabolism. 

Dieta hipocalorică: doar 810 calorii pe zi

Cercetătorii au monitorizat peste 2.200 de adulți cu exces ponderal, suferind de prediabet, originari din Europa, Australia și Noua Zeelandă. Timp de 8 săptămâni, participanții au urmat o dietă hipocalorică, alcătuită din supe, milkshake-uri și terciuri de cereale, la care s-a adăugat un aport zilnic de 375 de grame de legume sărace în calorii (roșii, castraveți, salată verde). În total, doar 810 calorii pe zi. 

La finalul celor 8 săptămâni, 35% dintre participanți - femei și bărbați - au reușit să obțină un nivel normal al glicemiei scăpând astfel de prediabet. În același timp, cercetătorii au remarcat că bărbații au dat jos în medie 11,8 kilograme, pe când femeile 10,2 kilograme. Și asta nu e tot. Bărbații au beneficiat de asemenea de o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate prin normalizare următorilor parametri: frecvență cardiacă, grăsime corporală, diabet, sindrom metabolic. 

Dieta hipocalorică: dificilă pentru femei

În schimb, cercetătorii au constatat că, în afară de reducerea greutății corporale, dieta hipocalorică nu a avut efecte pozitive în cazul femeilor. Spre exemplu, comparativ cu bărbații, femeile au prezentat scăderea dramatică a colesterolului HDL, considerat colesterolul bun. În plus, s-a constatat reducerea densității minerale osoase, ceea ce înseamnă fragilitatea oaselor, și reducerea masei musculare.

Un efect pozitiv: femeile au dat jos mai mult de la nivelul coapselor în raport cu bărbații. 

Dieta hipocalorică: inegală în funcție de particularitățile biologice

Dr. Elizabeth Lowden, care nu a participt la studiu, a declarat, pentru LiveScience, că aceste rezultate sunt coerente. De ce? Bărbații, datorită particularităților corporale, au o masă musculară mai mare și, prin urmare, o rată metabolică mai accelerată decât femeile. Pe de altă parte, în mod normal, bărbații consumă mai multe calorii decât femeile. Iar trecerea la o dietă de doar 810 calorii pe zi este mult mai drastică pentru ei și astfel slăbesc mai mult. 

Un alt aspect important: bărbații au mai multă grăsime viscerală (care înconjoară organele interne) față de femei. Atunci când încep să piardă din această grăsime, metabolismul lor devine și mai activ, ceea ce îi ajută să ardă mai rapid caloriile. 

Femeile au mai multă grăsime subcutanată, pe șolduri, fese, coapse. Or, această grăsime nu este activă din punct de vedere metabolic. De aceea, reducerea stratului de grăsime subcutanată nu are o influență prea mare asupra metabolismului. 

În concluzie, dieta hipocalorică poate fi de ajutor bărbaților, dar este total contraindicată femeilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel