De ce suntem atât de obosiți în zilele de luni

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Noi, românii, avem atâtea glume legate de ziua de luni. "Luni nici iarba nu creşte" sau, mai macabru, după celebra replică a lui Dem Rădulescu... "Nici să mori nu e bine lunea că-ţi merge prost toată săptămâna!" Există însă o explicaţie în spatele a ceea ce se crede că face din ziua de luni o zi detestată de cei mai mulţi, lipsită de chef şi motivaţie.

Iată şi o posibilă explicaţie ştiinţifică: dacă vineri seara te bucuri din plin de viață și dormi în week-end – corpul tău uită că a muncit în timpul săptămânii. Dozadesucces.ro vine şi cu câteva cauze:

1. Ai încălcat regimul somnului

Poate că ziua luni este pentru tine atât de grea pentru că în weekend ai dansat pe toate ritmurile posibile. Când te culci târziu și te trezești târziu, corpul tău suferă un fel de resetare. Ca și cum aceste zile a-i zburat într-un oraș cu un fus orar diferit și vice-versa.

Ce să faci

Culcă-te și trezește-te nu mai târziu cu o oră decât în zilele de muncă. Dacă duminica te-ai culcat mai târziu, imediat după trezire, trage larg draperiile. Lumina zilei suprimă producerea hormonului de somn – melatonica – și te încarcă cu energie.

2. Ai o atitudine greșită

Dacă ești predispus să fii pesimist, cel mai probabil luni într-adevăr te va dezamăgi. Autosugestia funcționează. Dacă repeți de dimineață cât de mult urăști zilele de luni, probabilitatea de a petrece o zi interesantă scade simțitor.

Ce să faci

Începeți o tradiție în zilele de luni pentru a începe săptămâna cu plăcere. De exemplu, o cafea cu un gust neobișnuit dimineața sau ia masa de prânz cu un prieten. Atunci când te așteaptă ceva frumos, ziua de luni nu pare să fie atât de plictisitoare.

3. Ești între două extreme

Dacă tot weekend nu te ridici de pe canapea, organismul este stresat atunci când trebuie să ajungi din nou la lucru. Astfel, tensiunea arterială crește, iar starea de sănătate se înrăutățește.

Ce să faci

După trezire timp de 30 de secunde, fă respirații adânci. Acest lucru te va ajuta la menținerea presiunii în normă. Și în prânzul tău obișnuit să adaugi spanac, care conține mai multe substanțe utile pentru inimă.

4. Te-ai antrenat prea mult la sală

Poate că ești atât de epuizat, luni, pentru că în weekend ai făcut foarte mult sport? După multe antrenamente, corpul tău vrea mai multă odihnă.

Ce să faci

Practică în yoga sau mergi în pas vioi pentru a alimenta mușchii cu sânge. Acest lucru va ușura durerea. Dacă ai un weekend leneș, nu antrena până la epuizare luni. În caz contrar, tot corpul te va durea marți.

5. Ai consumat prea mult alcool

Sau poate te-ai distrat de minune la petrecere? Consumul excesiv de alcool în weekend reduce capacitatea celulelor macrofage să distrugă bacteriile și virusurile. Din acest motiv, riscul de îmbolnăvire crește.

Ce să faci

Păstrează controlul asupra propriilor acțiuni. Limitează consumul de alcool la ​​două sau trei pahare pe seară. Încercă să consumi un pahar de alcool de timp de o oră și nu bea pe stomacul gol. După fiecare pahar de alcool, bea un pahar mare de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel