David Sassoli a murit. Cine a fost șeful Parlamentului European - biografie / Update 2: Iohannis, mesaj de condoleanţe

David Sassoli a murit. Cine a fost șeful Parlamentului European - biografie
David Sassoli a murit. Cine a fost șeful Parlamentului European - biografie

Italianul David Sassoli, decedat în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 65 de ani, a fost preşedinte al Parlamentului European din 2019 - un mandat primit pe neaşteptate de acest fost jurnalist, intrat în politică în urmă cu un deceniu sub culorile de centru-stânga şi pentru care s-a implicat total, comentează AFP.

UPDATE 2

Iohannis: David Sassoli a fost un prieten al României şi un lider care a luptat pentru valorile şi principiile europene

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe la moartea preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, subliniind că acesta a fost un prieten al României şi un lider care a luptat pentru valorile şi principiile europene.

'Sunt profund întristat de moartea bruscă a lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. A fost un prieten al României şi un lider care a luptat pentru valorile şi principiile europene. Moştenirea sa europeană va dăinui. Gândurile mele se îndreaptă spre familia lui', a scris preşedintele Iohannis, marţi, pe Twitter.

UPDATE 2

În ultimele ore, numeroşi internauţi, printre care mai mulţi politicieni italieni, şi-au exprimat sprijinul pentru David Sassoli pe reţelele de socializare, folosind hashtag-ul #ForzaDavid ('Curaj, David'), la unison cu mesajele de susţinere din partea oficialilor instituţiilor europene şi a eurodeputaţilor, după anunţul decesului preşedintelui Parlamentului European, relatează AFP.

'Ciao David, prieten de-o viaţă', îl omagiază ministrul italian al culturii, Dario Franceschini (Partidul Democrat, PD). Ministrul a scris acest mesaj pe Twitter, însoţit de o fotografie a lui David Sassoli.

Mesajele europarlamentarilor

De asemenea, mai mulţi europarlamentarii şi-au exprimat emoţia la scurt timp după anunţarea decesului.

'Sunt profund bulversat de vestea cutremurătoare primită în această dimineaţă, privind încetarea din viaţă a domnului David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. A fost un politician plin de curaj, un jurnalist apreciat în Italia şi un european convins care a militat cu multă fermitate pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume', a scris marţi dimineaţa pe Facebook eurodeputatul Eugen Tomac (PPE).

'Este o zi tristă pentru noi toţi, l-am respectat enorm, i-am apreciat diplomaţia şi dăruirea cu care a condus una dintre cele mai importante instituţii ale Uniunii Europene în vremurile acestea cumplite, care aduc zilnic veşti triste şi care par să nu se mai termine. Îmi îndrept gândurile către toţi cei apropiaţi domnului preşedinte Sassoli şi le transmit sincere condoleanţe, este o pierdere grea pentru toată Europa', adaugă eurodeputatul român.

'Sunt extrem de trist. Munca sa de modernizare a Parlamentului de sus până jos a fost vizionară şi sper că vom putea duce la bun sfârşit sarcinile pe care şi le-a asumat' pentru a reforma instituţia, a reacţionat şi eurodeputata daneză Karen Melchior (Renew, liberali), citată de AFP.

Alegerile pentru succesiunea lui Sassoli, programate pentru 18 ianuarie

'Am inima frântă. Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democraţia a pierdut un campion', a declarat eurodeputata malteză Roberta Metsola, care ar urma să-i succeadă.

Alegerile pentru succesiunea lui Sassoli, despre care se discuta de ceva vreme, sunt programate în prezent pentru 18 ianuarie.

Știrea inițială

Fost prezentator de ştiri la o televiziune italiană, care nu era predispus la izbucniri, dar controla cu fermitate dezbaterile din hemiciclu, Sassoli a preluat preşedinţia Parlamentului European în urma negocierilor dintre principalele forţe politice şi guverne pentru preşedinţiile celor trei instituţii europene.

Criză de sănătate

Comisia a mers la PPE (dreapta pro-europeană), condusă de Ursula von der Leyen, Consiliul la liberali avându-l ca şef pe Charles Michel şi Parlamentul la socialişti cu David Sassoli în frunte. Naţionalitatea sa, partidul din care făcea parte - al doilea ca mărime din grupul social-democrat - şi cunoştinţele sale despre instituţie - fusese unul dintre vicepreşedinţii din legislatura precedentă - au făcut din el, în ultima clipă, omul potrivit pentru acest post. Mandatul său de doi ani şi jumătate a fost îngreunat de criza de sănătate.

Dar atenţia acordată echipelor sale, care au fost puse în regim de telemuncă, simţul său de organizare, cu un sistem de vot la distanţă, şi capacitatea de a rezista presiunilor franceze de a readuce aleşii la Strasbourg, sediul Parlamentului, i-au adus respectul instituţiei. În semn de solidaritate în mijlocul pandemiei, a pus la dispoziţie spaţiile goale ale Parlamentului, atât la Strasbourg, cât şi la Bruxelles, pentru a pregăti mese pentru familiile nevoiaşe şi pentru a înfiinţa un centru de testare COVID-19.

I-a devenit călcâiul lui Ahile

După ce s-a vindecat de leucemie, sănătatea i-a devenit călcâiul lui Ahile. Fumător pasionat şi bon vivant, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni. Pe 26 decembrie, el a fost spitalizat din nou 'din cauza unei complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar', potrivit purtătorului său de cuvânt.

Născut la 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana

Născut la 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana, David Sassoli a ales jurnalismul după ce a studiat ştiinţe politice. A început să lucreze pentru mici ziare şi agenţii de ştiri, iar în 1992 s-a alăturat RAI, postul public de radio şi televiziune din Italia, unde a devenit unul dintre prezentatorii vedetă. Povestea sa de dragoste cu politica a început în 2009, când fostul primar de stânga al Romei Walter Veltroni a organizat fuziunea a două mari partide de stânga şi de centru-stânga, un proiect la care s-a alăturat David Sassoli şi care a dat naştere Partidului Democrat (PD).

A încercat să intre pe scena politică naţională

În calitate de candidat la alegerile europene, a fost ales pe lista PD, obţinând peste 400.000 de voturi, un succes care i-a permis să se îndepărteze de pupitrul de ştiri şi să-şi lanseze o carieră politică în Parlament. Şef al delegaţiei PD în această instituţie, el a încercat să intre pe scena politică naţională, candidând la alegerile primare ale partidului pentru postul de primar al Romei în 2013, dar a fost învins de Ignazio Marino, care a fost ales ulterior primar.

S-a dedicat Parlamentului European

De la această încercare eşuată, acest tată a doi copii s-a dedicat Parlamentului European. Reales în 2014, a devenit vicepreşedinte responsabil cu bugetul şi politica euro-mediteraneană. El a revendicat paternitatea celei mai importante reforme feroviare din Uniunea Europeană - legea europeană Sassoli-Dijksma - care a fost adoptată în 2017 după trei ani de negocieri complicate privind deschiderea pentru concurenţă a pieţelor naţionale de transport de pasageri.

Nu a 'abandonat complet (cariera de) jurnalist'

El preciza că nu a 'abandonat complet (cariera de) jurnalist' şi că încă mai colaborează cu diverse ziare şi reviste scriind articole. În 2013, împreună cu Francesco Saverio Romano, a scris o carte despre Consiliile de Miniştri din timpul răpirii lui Aldo Moro în primăvara anului 1978. Nimic nu este posibil fără oameni, nimic nu este durabil fără instituţii', le-a spus el colegilor săi eurodeputaţi înainte de alegerea sa, citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai UE, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel