Dacian Cioloș, termen pentru reforma administației. Modificări majore

Premierul Dacian Cioloș spune că reforma administrației nu poate fi terminată de actuala guvernare, dar poate demara un proces de schimbare. 

"Dacă constatăm că în anumite domenii, pe anumite categorii profesionale, în administraţie avem oameni care au mai mult sau mai puţin un nivel de competenţă care să corespundă cu ceea ce ar trebui ei să facă, se pot pune la punct în următorii ani cu program de formare profesională şi să condiţionăm o anumită progresie ierarhică sau un grad de funcţionar de anumite competenţe care să fie dovedite", a explicat premierul după întâlnirea de lucru de la MDRAP.

Dacian Cioloș a adăugat că va fi nevoie şi de modificări legislative: "Am constatat că, dacă venim cu un tablou clar a ceea ce vrem să facem şi să fim foarte realişti cu ceea ce putem să facem, eu consider că putem avea susţinerea politică în Parlament pentru modificarea legilor respective, în următoarele luni, până la sfârşitul legislaturii actuale şi, în paralel, să începem şi pregătirea aplicării legislaţiei respective. Sunt unele lucruri care pot fi făcute doar prin modificarea legislaţiei. Unele lucruri pot fi făcute doar prin hotărâri de guvern, altele doar printr-o mai bună organizare în administraţie sau aplicarea legislaţiei care există deja şi care nu a fost aplicată", potrivit Agerpres. 

Stimularea cooperării intercomunale

"Din punctul meu de vedere, cu elementele pe care le am, cred că am putea merge pe o stimulare a cooperării intercomunale voluntare în sensul ca primarii să stimuleze comunele să gândească proiecte în comun. Cred că am putea construi pe anumite experienţe pozitive care există deja. Mă gândesc la grupurile de acţiune locală, care funcţionează deja cu finanţare din programe de dezvoltare rurală, tocmai pentru a implementa anumite strategii rurale care ţin şi de partea de dezvoltare rurală şi am putea extinde experienţa aceasta şi pe alte tipuri de cooperare intercomunală, pentru ca oamenii să guste din utilitatea cooperării pe anumite proiecte", a precizat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte partea de reformă a funcţiei publice, el a spus că săptămâna viitoare va fi format un grup de lucru în această direcţie, în sensul de a creşte calitatea şi performanţa administraţiei.

"Intenţia mea este să venim, probabil chiar săptămâna viitoare, aşa cum avem un grup de lucru ministerial pe legea salarizării unitare, cu un grup de lucru pe pregătirea reformei administraţiei publice, în sensul de a creşte calitatea şi performanţa administraţiei pentru ca în următoarele două - trei luni să putem veni şi cu pachetul de propuneri legislative şi alte tipuri de decizii pe care trebuie să le luăm", a afirmat Cioloş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel