Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă

Ema Apostu / 04 sep 2019 / 08:31 Salveaza PDF Comentarii

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. Mustul rece este un deliciu la început de toamnă. Se prepară ușor și este o sursă importantă de vitamine.

Pentru a obține  un must de calitate respectă acești pași:

- pregătirea strugurilor pentru a fi zdrobiți;

- zdrobirea strugurilor și obținerea mustului;

- limpezirea mustului; pregătirea vaselor pentru păstrare;

- fierberea și conservarea mustului.

Cum se face mustul

 

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face, fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă


Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul; oala cu must se așează în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul; astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

Cum se face mustul. Cea mai veche rețetă. După aceasta, sticlele cu must se așează într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După această, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așează într-un loc rece (pivniță sau cămară).


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28