Cum își distrugi coloana, fără să știi

Durerile de spate au devenit comune în secolul 21. Sunt cauzate, în principal, de stilul de viață sedentar și de dependența de tot felul de gadgeturi. Există o multitudine de motive medicale pentru avem o postură greșită și dureri cronice datorate acesteia, dar oamenii de știință ni le arată pe cele de care suntem singurii vinovați.

Coloana deformată și durerile de spate pot fi cauzate de lucruri pe care le facem în fiecare zi, fără să fim conștienți că ele ne afectează negativ. Bright Side a realizat o analiză a câtorva din aceste obiceiuri proaste, pe baza unor dovezi științifice obținutii prin studii. Iată care sunt acestea.

Fumatul

Fumatul este un obicei extrem de prost, oricum l-ai privi. În afară de faptul că duce la apariția cancerului, spre exemplu, fumatul poate provoca și dureri de spate pentru că nicotina perturbă fluxul normal sanguin în jurul măduvei spinării.

Nu avem un program fix de somn

Cercetatorii au descoperit ca starea celulelor din discurile intervertebrale depinde direct de cât de stabil este ciclul de zi și cel de noapte. Mai pe înțelesul tuturor, faptul că nu dormim și nu stăm treji același număr de ore ne dă peste cap.

Oamenii de știință cred că atunci când ritmul nostru circadian este întrerupt (din cauza vârstei, a insomniei cronice și a schimburilor de noapte sau dacă muncim așa), aceste celule încep să funcționeze prost, ceea ce duce la apariția unei inflamații cronice și a durerii în partea inferioară a spatelui, la care se adaugă și degenerarea discurilor intervertebrale.

Alte studii au arătat că multe dintre substanțele anti-inflamatorii care sunt produse natural de organism au nevoie de lumina soarelui ca să apară.

Deci, ca să împiedicăm îmbătrânirea prematură a coloanei, ar trebui să avem un program de somn care să ne permită odihnă noaptea și să nu ne transforme în zombie în mijlocul zilei.

Munca în picioare

Ni se tot spune că statul pe scaun ne afectează negativ coloana. Dar și statul în picioare tot timpul ar putea fi la fel de nociv. Modul în care stai în picioare poate avea un impact puternic asupra gâtului, coloanei și a umerilor. O postură greșită poate avea consecințe teribile, ducând la apariția durerilor de spate și a unor curbări ale coloanei.

Practic, ar trebui să stăm în picioare drepți, cu privirea înainte, să ne ținem spatele drept când stăm așezați, iar când ne culcăm să avem o poziție cât mai corectă, astfel încât coloana, mușchii și articulațiile să fie în poziții normale, nu forțate.

Pantofii incomozi care-ți plac cel mai mul

Tocuri cui care fac gamba frumoasă sau pantofi care te strâng, dar arată așa de bine că suporți, câte din femei n-au trecut prin asta?! Ei, bine, oricât de bine ai arăta acum, în timp, picioarele și coloana i se vor deforma.

Ar trebui să alegi tocuri pe care să stai comod, nu încordată, pantofi care să fie confortabili, iar dacă preferi tenișii sau încălțările joase închise, pune-ți șosete, ca să reduci disconfortul și frecarea.

Nu dormi suficient?

Mulți dintre noi ne-am obișnuit să dormim mai puțin decât organismul are nevoie, din varii motive, unele chiar idendepente de voința noastră. Dar lipsa de somn are efecte colaterale nebănuite.

Dacă ești obosit în timpul zilei, ai tendința să stai aplecat, cu umerii aduși în față, ceea ce, inevitabil, va duce la apariția durerilor de spate. Important e ca atunci când apar astfel de efecte, să te întinzi și să-ți ridici picioarele, cât mai repede.

O slujbă pe care o urăști

Da, și jobul nepotrivit, care nu-ți place, îți afectează coloana. Cercetătorii din Australia au demonstrat că durerile de spate sunt larg răspândite printre cei care nu sunt fericiți cu locul de muncă pe care-l au. Tendința e aceeași, de a sta gârbovit, într-o postură proastă.

Prea mult efort psihic

Câteodată, când îți forțezi creierul să funcționeze intens, pot să apară durerile de spate. Soluția ar fi să încerci să iei o pauză și să te gândești la orice altceva în afară de muncă.

Telefoanele inteligente

Câți dintre noi au sparthpone-uri? Ei, bine, un studiu recent a arătat că simplul fapt că stăm toată ziua cu ochii pe ecranul telefonului mobil pune presiune suplimentară mare pe coloana vertebrală și duce la apariția durerilor de spate.

Doar faptul că citești un mesaj pe telefon poate pune o presiune suplimentare pe coloana ta de 45 lb (circa 20 de kilograme)! Folosirea zilnică a telefoanelor mobile duce la pierderea curburii naturale a coloanei vertebrale cervicale, iar cei mai afectați sunt tinerii.

Cercetătorii au calculat că folosirea pentru 2-4 ore pe zi a unui telefon mobil înseamnă că ne ținem gâtul aplecat între 700 și 1.400 de ore pe an!

Asta înseamnă că în curând chirurgii vor avea mai mulți clienți, în special tineri, pentru că această postură greșită constantă duce la apariția unor curbări cronice serioase ale coloanei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel