Cum explică Iulia Motoc decizia CCR de invalidare a referendumului

MOTOC DC
MOTOC DC

Cel mai tânăr judecător constituţional român, Iulia Motoc, a explicat într-un interviu acordat Adevărul, că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a invalida referendumul din 29 iulie, are la bază o ”chestiune logică” şi anume faptul că pragul stabilit de lege nu a fost atins, numărul electorilor fiind insuficient. 

Iulia Motoc  a calificat procedura după care s-a luat decizia ca fiind una ”foarte simplă,” ”faimosul cvorum” nefiind îndeplinit. ”Este foarte simplu: în momentul în care s-a stabilit un prag, faimosul cvorum, care exista în lege, nu se poate considera că acest referendum este valabil. Este o chestiune logică. A demite un preşedinte este un act care trebuie să exprime o opinie populară majoritară,” a explicat judecătoarea CCR. Aceasta a mai adăugat că ”este absurd ca o majoritate parlamentară, în orice moment, să poată decide suspendarea preşedintelui."

Judecătoarea CCR a atras atenţia asupra unui fapt considerat de dânsa ”grav,” acela al atacurior individuale la adresa judecătorilor. ”Afirmaţiile grave ale politicienilor nu sunt neapărat legate de critica deciziilor noastre, deşi şi acestea reprezintă un atac la adresa Curţii în ansamblu. Ce este mai grav şi ce au sesizat instanţele internaţionale sunt atacurile individuale la adresa judecătorilor. Acestea sunt extrem de grave, aşa cum a reţinut şi Comisia Europeană,” a afirmat Iulia Motoc.

Despre presupuse presiuni, tânăra judecătoare a spus că dacă acestea s-ar fi resimţit, şi-ar fi dat imediat demisia. ”Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, probabil că mi-aş fi dat demisia imediat sau aş fi anunţat public. Este însă o altă discuţie care ar trebui să se poarte. Câte tipuri de presiune există - a opiniei publice, a mass-media? Cum poţi să mai judeci când eşti atacat de oamenii politici?,” a replicat Iulia Motoc.

Judecătoarea CCR s-a declarat conştientă de responsabilitatea ce apasă pe umerii unuia dintre cei nouă judecători ai Curţii şi a negat existenţa unei politizări ale forului judiciar suprem al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel