Coreea de Nord, criză. Lavrov - Tillerson, discuție încordată

kim jong un
kim jong un

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Rex Tillerson, au avut marţi, la telefon, o discuţie consacrată programului nuclear nord-coreean, convenind importanţa trecerii la o etapă de negociere, potrivit Moscovei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Cele două părţi împărtăşesc opinia că programul nord-coreean de rachete nucleare este contrar cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU", a indicat ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

"S-a subliniat că este necesară trecerea cât mai rapidă de la un limbaj al sancţiunilor la un proces de negociere", arată aceeaşi sursă.

Lavrov a "subliniat din nou că este inadmisibil să fie exacerbate tensiunile din jurul peninsulei coreene prin retorica agresivă a Washingtonului faţă de Phenian şi prin sporirea pregătirilor militare în regiune", a adăugat respectiva sursă, precizând că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Washingtonului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate, graţie susţinerii Chinei, o rezoluţie ce impune noi sancţiuni la adresa Coreei de Nord, în special restricţii la importurile de petrol, cruciale pentru programele sale balistic şi nuclear.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că "va distruge total" Coreea de Nord în caz de atac asupra SUA, în timp ce Phenianul afirmă că trebuie să fie acceptat ca o putere nucleară de către comunitatea internaţională.

Coreea de Nord a calificat duminică noile sancţiuni ale ONU drept "un act de război".

Moscova a chemat la organizarea de discuţii între Coreea de Nord şi Statele Unite, avertizând asupra "riscului unei escaladări care să scape de sub control". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel