Coreea de Nord- Coreea de Sud, DISCUȚII

phenian
phenian

Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeană de discuţii marţea viitoare, a anunţat ministerul sud-coreean al Unificării, responsabil pentru relaţiile intercoreene.

"Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineaţă un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuţii pentru 9 ianuarie, făcută de Sud", a declarat pentru AFP un oficial al ministerului.

Întâlnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor două ţări unde a fost semnat armistiţiul în războiul din Coreea (1950-1953).

Purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Unificării, Baek Tae-Hyun, a declarat jurnaliştilor că aceste discuţii vor aborda în principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, şi "chestiunea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene".

Acest dialog va avea loc după doi ani de degradare a climatului în peninsulă, perioadă în care Phenianul a efectuat trei teste nucleare şi şi-a sporit numărul încercărilor de lansare a rachetelor balistice.

Astăzi, regimul nord-coreean afirmă că şi-a atins obiectivul militar, de a fi în măsură să ameninţe cu lovituri nucleare întreg teritoriul continental american.

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a servit luni de mesajul său de Noul An pentru a întinde o mână Seulului, care a răspuns propunând organizarea pe 9 ianuarie de discuţii la înalt nivel la Panmunjom.

Între timp, cele două state coreene şi-au repus în funcţiune, miercuri, legătura lor telefonică, tăiată din 2016.

Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul au convenit joi seara să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, un semn de calm dat regimului nord-coreean.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel