Anunţ surpriză al americanilor. Vor dezvolta o nouă armă

Ministerul Apărării american doreşte o revizuire a arsenalului nuclear al SUA şi dezvoltarea unui nou tip de arme cu putere limitată.

Anunţul suscită temerea experţilor privind o relansare a proliferării nucleare şi un risc mai ridicat de conflict nuclear, relatează AFP. Această propunere apare într-o versiune preliminară a noii evaluări a dispozitivului nuclear ('Nuclear Posture Review') pe care Pentagonul urmează să o publice în februarie.

Această variantă se îndepărtează de viziunea fostului preşedinte american Barack Obama care, în 2009, la Praga, a lansat un apel la eliminarea tuturor armelor nucleare. Apreciind că situaţia mondială este astăzi mult mai complexă decât în 2010 - când a fost publicată ultima sa revizuire a dispozitivului nuclear - Pentagonul concluzionează că SUA trebuie să-şi alinieze poziţia nucleară la o 'evaluare realistă' a ameninţărilor cu care se confruntă, provenind în special dinspre Coreea de Nord, Rusia sau China.

'Ameninţările s-au agravat puternic' din 2010, subliniază ministrul apărării american Jim Mattis în preambulul acestui proiect de document, din care ziarul Huffington Post publică primul o copie. 'SUA se confruntă cu o situaţie când ameninţarea nucleară este mai diversă şi mai avansată ca oricând', mai subliniază el.

Armele nucleare convenţionale, prea puternice şi distructive

Pentagonul propune, deci, dezvoltarea unor noi tipuri de arme nucleare cu putere limitată, în special arme tactice, numite uneori şi 'mini-arme nucleare', care au un nivel ridicat de pătrundere şi sunt capabile să distrugă buncăre sau instalaţii subterane. Potrivit acestuia, armele nucleare mai puţin puternice şi mai numeroase ar permite să contracareze 'încrederea deplasată' a inamicilor SUA în ideea că Washingtonul nu va utiliza niciodată armele nucleare convenţionale, prea puternice şi distructive.

În acest scop, Ministerul Apărării şi Agenţia Federală de Securitate Nucleară ale SUA urmează să dezvolte o rachetă balistică de tipul mare-sol, se spune în document. Această armă va asigura o 'opţiune de represalii rapidă, capabilă să străpungă apărarea inamicului', potrivit acestuia. Contactat de AFP, Pentagonul s-a abţinut să comenteze cu privire la respectivul document, subliniind că este vorba de un text 'înaintea luării unei decizii' ('predecizional') care nu a fost aprobat de Casa Albă. Versiunea sa finală este aşteptată să apară la 2 februarie.

[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23