În cel mai tensionat moment al relațiilor bilaterale ungaro-americane din ultimii 25 de ani, ministrul de Externe al Ungariei a efectuat marți o vizită oficială la Washington, unde s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland.
Întrevederea survine la câteva zile de la izbucnirea scandalului diplomatic referitor la retragerea vizelor de către SUA a șase angajați ai guvernului maghiar.
Potrivit Magyar Nemzet, tânărul ministru de Externe Peter Szijjarto (35 de ani), un apropiat al premierului Viktor Orban, a declarat după întrevederea cu Nuland că "am rugat guvernul Statelor Unite să împărtășească cu noi informații credibile în baza cărora acuză anumiți cetățeni unguri de corupție. Atâta timp cât nu există aceste informații, nu putem merge mai departe, doar SUA pot face prima mișcare".
El a ținut să remarce că Nuland nu a repetat amenințarea însărcinatului american cu afaceri la Budapesta, Andre Goodfriend, potrivit căruia există riscul ca americanii să nu mai considere Ungaria un "aliat" dacă nivelul corupției nu scade.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Marie Harf, a spus, citată de MTI, că Nuland și Szijjarto au discutat o paletă largă de probleme, inclusiv cooperarea în lupta împotriva ISIS, angajamentele comune în Afganistan, susținerea pentru Ucraina, TTIP, relațiile economice SUA - Ungaria și îngrijorările guvernului SUA cu privire la evoluțiile democratice și corupția din Ucraina.
"Ambele părți au căzut de acord să lucreze împreună în problema corupției, democrației și climatului investițional", a precizat Harf.
Ea a explicat că decizia de a include foști sau actuali oficiali unguri pe lista neagră a fost luată în baza unor informații provenite din surse aurotizate, ONG-uri și grupuri ale societății civile care monitorizează corupția din guvernul FIDESZ.
Potrivit ministrului maghiar Peter Szijjarto, SUA au exprimat critici concrete în legătură cu câteva legi din Ungaria, dar el a explicat că aceste legi au fost discutate cu Comisia Europeană și că aceasta le-a găsit compatibilite cu valorile și reglementările europene.
"Un lucru nu îl acceptăm: nu acceptăm ca cineva să arunce o umbră de îndoială asupra angajamentului Ungariei față de democrație, față de un sistem democratic de valori", a spus Szijjarto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News