Comisia pentru evaluarea democrației, propusă de C.P. Tăriceanu, atribuții, scop, conducere

Hotărârea de înființare a unei comisii pentru evaluarea democrației și a statului de drept, propusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va ajunge, luni, în plenul Camerei, în document precizându-se componența, scopul, atribuțiile precum și data până la care va funcționa Comisia. 

Călin Popescu Tăriceanu, care a criticat în repetate rânduri activitatea DNA, CSM și a ICCJ, a trimis în urmă cu o săptămână un memorandum intern senatorilor, acordând termen până astăzi pentru înființarea comisiei anti-DNA.

Hotărârea privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea democrației și a statului de drept în România a fost inclusă pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, cu 6 voturi pentru şi 4 împotrivă, scrie stiripesurse.ro.

Comisia de evaluare a stării democrației. Călin Popescu Tăriceanu îi cere înființarea

Documentul va ajunge în această după amiază în plen, textul precizând la Art. 1 scopul constituirii acestei Comisii.

"Art. 1. Se constituie Comisia specială a Senatului pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România, denumită în continuare Comisia, în scopul de a întocmi și de a prezenta Senatului și, prin intermediul acestuia, societății românești o evaluarea amănunțită, analitică și obiectivă atât a calității practicilor și instituțiilor democratice din România, cât și a modului în care puterile în stat funcționează potrivit principiului constituțional al separației, echilibrului și controlului reciproc".

Potrivit documentului citat, Comisia va avea 9 membri, senatori, desemnați de grupurile parlamentare din Senat, și va fi condusă de un birou alcătuit din președinte, un vicepreședinte și un secretar.

Ce atribuții va avea Comisia anti-DNA

De asemenea, în Hotărâre se consemnează și atribuțiile acesteia:    

- organizează dezbateri publice și consultări cu societatea civilă, mediul academic și reprezentanți al instituțiilor;

- întocmește o documentare extensivă, prin colaborarea cu autoritățile publice competente, dar și prin culegerea de date din surse publice cu privire la tematica aflată sub evaluare;

- pe baza propriilor indicatori și a propriului model de analiză, Comisia realizează un raport ce va măsura: participarea și reprezentarea politică, densitatea și intensitatea rețelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul față de minoritățile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viața privată și securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor și abuzurilor instituționale, responsabilitatea politică, transparența deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituționale și a dezbaterii publice, independența și imparțilitatea sistemului judiciar, rigoarea și raționalitatea procedurilor, controlul Parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra instituțiilor de forță, consistența drepturilor și libertăților individuale precum și garanțiile  constituționale, formele și eficacitatea controlului cetățenesc asupra tutror instituțiilor și puterile statului.

Ședințele Comisiei ar urma să aibă loc săptămânal sau ori de câte ori este necesar, activitatea acesteia urmând a se încheia în luna aprilie 2016, imediat după prezentarea raportului final asupra activitații desfășurate, însoțit de recomandări de lege ferenda.

Citește AICI documentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel