Ce sunt bamele, o legumele de origine exotică răspândite în Balcani

Fotografie de la Prateek Nuti:Pexels
Fotografie de la Prateek Nuti:Pexels

De-a lungul timpului, bamele s-au răspândit peste tot în lume și, în prezent, sunt consumate și la noi în țară.

Bamele sunt niște legume apreciate foarte mult în Orient. Acestea sunt utilizate foarte des în bucătăriile tradiționale din această regiune, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, cu foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman.

Bama este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor, din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul. Planta crește până la 2 metri înălțime. Frunzele au 10–20 centimetri lungime și sunt late. Florile au un diametru de 4–8 centimetri, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8–20 centimetri și conține numeroase semințe, potrivit Shtiu.

Cum sunt consumate bamele?

Fructele acestei plante se aseamănă cu păstăile verzi și sunt culese când sunt necoapte. Ele sunt consumate ca și legume, în timp ce frunzele sunt folosite în bucătăria orientală la îngroșarea supelor. Bama este una dintre cele mai rezistente plante la căldură și secetă.

Potrivit bucătarilor, bamele au gust de dovlecei, vinete sau chiar sparanghel. Acestea sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, având numeroase proprietăți benefice pentru corpul uman.

Consumul de bame ajută la întreținerea pielii și îmbunătățește digestia, prevenind constipația. Specialiștii în gastronomie recomandă ca bamele să fie consumate proaspete, atunci când sunt verzi, iar textura lor este tare. Acestea pot fi ținute în frigider maxim 3 zile, după care încep să își piardă din proprietăți.

Bamele pot fi utilizate în diferite preparate culinare cu sau fără carne. Cei care vor să gătească aceste legume și nu știu cum pot să se inspire din rețetele cu păstăi verzi de fasole.

Fructele și frunzele de bame sunt alimente excelente cu conținut scăzut de calorii, dar abundă în vitamine (în special cele din grupa A, tiamină, B6, vitamina C și acid folic) și săruri minerale, cum ar fi calciul și zincul.

Concentrația remarcabilă de acid folic îl face un aliment foarte recomandat pentru femeile însărcinate. Prezența mucilagiilor, conținut în special în rădăcini, face ca bama să fie utilă și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, conținutul ridicat de fibre, pe de altă parte, asigură echilibrul potrivit pentru sistemul gastrointestinal. Este, de asemenea, un excelent aliat împotriva colesterolului și un aliment hipocaloric de consumat în timpul unei diete.

Proprietățile bamelor pot fi exploatate și pentru uz cosmetic.  În special ca remediu natural pentru întărirea scalpului folosindu-l cu lămâie.

Ce este apa de bame și ce beneficii îți aduce asupra sănătății

Apa de bame este o băutură obținută prin înmuierea păstăilor de bame în apă timp de până la 24 de ore. Experții susțin că stimulează pierderea în greutate și îmbunătățește gestionarea zahărului din sânge, printre alte beneficii pentru sănătate

Apa de bame este o băutură obținută prin înmuierea păstăilor de bame în apă timp de până la 24 de ore. Experții susțin că stimulează pierderea în greutate și îmbunătățește gestionarea zahărului din sânge, printre alte beneficii pentru sănătate.

Bamele sunt bogate în special în mangan, un mineral implicat în reglarea zahărului din sânge. Este, de asemenea, bogat în vitamina C, care acționează ca un antioxidant și joacă un rol central în funcția imunitară.


Beneficiile potențiale pentru sănătate ale apei de bame

Deși nu există cercetări specifice asupra apei de bame, aceasta poate fi legată de mai multe beneficii pentru sănătate datorită compușilor săi vegetali și a efectelor hidratante.



Bogat în antioxidanți

Studiile pe eprubetă arată că bamele sunt o sursă excelentă de câțiva antioxidanți importanți, cum ar fi quercetina și kaempferol, care pot fi găsite și în apa de bame. Acești compuși pot reduce inflamația și pot neutraliza compușii dăunători numiți radicali liberi.

În plus, antioxidanții pot proteja împotriva mai multor afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv diabet, cancer și boli de inimă... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel