Ce este Azo Dye? Cerneala pentru tatuaje prezintă o posibilă legătură cu cancerul, se arată într-un nou studiu

Fotografie de la Adrian Boustead/ Pexels
Fotografie de la Adrian Boustead/ Pexels

Noile descoperiri arată că un colorant care conține substanța Azo în cerneala pentru tatuaje ar putea avea legături cu cancerul, potrivit unui studiu prezentat la o conferință a Societății Americane de Chimie (ACS).

Dr. John Swierk și echipa sa de cercetători de la Universitatea Binghamton (Universitatea de Stat din New York) studiau compoziția pigmenților de tatuaje prin diferite tehnici, potrivit unui comunicat de presă al Societății Chimice Americane. Nu se cunosc suficiente informații despre compoziția cernelurilor, care sunt în mare parte nereglementate în SUA, a spus ACS în descrierea video a conferinței, potrivit Newsweek.

”De la chipuri reale până la scene elaborate ale naturii, tatuajele sunt o adevărată formă de artă”, a spus grupul științific.

”Deși oamenii și-au decorat trupurile de milenii din motive ceremoniale și religioase, mulți oameni de astăzi se împodobesc cu aceste imagini ca o formă de auto-exprimare. Dar cernelurile folosite pentru tatuaje sunt nereglementate în SUA, rezultând produse ale căror componente sunt în mare parte un mister.

”Acum, cercetătorii au analizat aproape 100 de cerneluri și raportează că, chiar și atunci când aceste produse includ o etichetă de ingrediente, listele de multe ori nu sunt exacte. Echipa a detectat, de asemenea, particule mici care ar putea fi dăunătoare pentru celule”, a spus grupul științific.

În timp ce analizau compoziția cernelii, cercetătorii au găsit câteva ingrediente care nu erau enumerate pe unele etichete. De exemplu, etanolul nu a fost menționat pe etichetă, chiar dacă o analiză chimică a arătat că se află în cerneală. Cercetătorii au reușit să identifice pigmenți specifici prezenți în unele cerneluri.

”De fiecare dată când ne-am uitat la una dintre cerneluri, am găsit ceva care m-a uimit”, a spus Swierk, potrivit comunicatului de presă. ”De exemplu, 23 din 56 de cerneluri diferite analizate până în prezent sugerează că în acestea este prezent un colorant care conține Azo”, a declarat grupul științific.

Ce este Azo Dye?

Colorantul azoic este un compus chimic care este unul dintre cei mai importanți coloranți sintetici, care sunt utilizați pe scară largă în producția de textile și hârtie, potrivit Centrului Național pentru Informații Biotehnologice. Este folosit și în coloranții alimentari artificiali, conform Science Direct.

Centrul Comun de Cercetare a spus că mulți pigmenți azoici nu provoacă probleme de sănătate atunci când sunt intacți din punct de vedere chimic, dar bacteriile sau lumina ultravioletă îi pot degrada într-un alt compus pe bază de azot care este un ”potențial cancerigen”, o substanță care provoacă cancer în țesuturile vii. 

Swierk și echipa sa de cercetători și-au adunat constatările analizând 100 de cerneluri și intervievând artiști de tatuaj care nu știau prea multe despre conținutul cernelii de tatuaj, deși puteau identifica rapid o marcă.

”În mod surprinzător, niciun magazin de vopsit nu face pigment specific pentru cerneala pentru tatuaje”, a explicat Swierk. "Companiile mari produc pigmenți pentru orice, cum ar fi vopseaua și textilele. Acești pigmenți sunt folosiți în cernelurile pentru tatuaje".

Între timp, Agenția Europeană pentru Produse Chimice a stabilit recent restricții asupra anumitor pigmenți albaștri și verzi folosiți pentru a colora cerneala pentru tatuaje, invocând probleme de sănătate. 

”Cred că este important de menționat că acești pigmenți, Blue 15:3 și Green 7, au fost folosiți în tatuaj de foarte mult timp”, a spus el. ”Deși datele UE sunt o îngrijorare, nu sunt certe. La fel ca în cazul tot ceea ce implică tatuaj, este de datoria consumatorilor și artiștilor să ia o decizie cu privire la nivelul lor particular de confort și apoi să procedeze în consecință.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel