CCR, decizie-cheie asupra legii împotriva fumatului în spații publice

Pe pagina de Facebook există o pagină care se numește "Drepturile Nefumătorilor din România", care urmărește atent procesul de interzicere a fumatului în spații publice. Legea împotriva fumatului a fost atacată la CCR de 33 de senatori. Judecătorii vor decide miercuri dacă este neconstituțională sau nu. 

UPDATE: CCR A RESPINS SESIZAREA. LEGEA ÎMPOTRIVA FUMATULUI POATE FI APLICATĂ. 

"Ei sunt cei 9 care care vor decide.
Maine este ziua Z, în care Curtea Constituțională va decide dacă România se integrează sau nu în rândul statelor civilizate din Uniunea Europeană și dacă există sau nu cetățeni de categoria a I-a și cetățeni de categoria a II-a.
Suntem optimiști!", este mesajul paginii "Drepturile Nefumătorilor din România. 

Iată poziția Guvernului, citată de pagina menționată: 

"Guvernul consideră că importanța deciziei pe care Curtea Constituțională o va emite ca răspuns la sesizarea grupului de senatori depășește cadrul strict al prevederilor legale supuse filtrului instanței constituționale.
România s-a confruntat recent cu tragedii cauzate și de nerespectarea normelor impuse de stat asupra unor spații proprietate privată cu acces public, așa că este timpul pentru a stabili care este raportul corect între interesele individuale și interesul general. Tragediile obligă și atrag atenția asupra faptului că oricărei libertăți îi este atașată o responsabilitate iar statul român este obligat să acționeze pentru ca viața, integritatea și sănătatea tuturor cetățenilor să fie apărate.
.....................
Considerăm că decizia pe care Curtea Constituțională o va da ca urmare a acestei sesizări va crea un precedent cu privire la cereri ulterioare, ale altor cetățeni români care au diverse vicii sau practică diverse obiceiuri, în prezent prohibite în spațiile cu acces public, care vor putea cere ca și ei să aibă drepturi egale cu fumătorii. Observăm că, în principal din rațiuni istorice, fumatul este singurul viciu/obicei individual nociv celor din jur dar care poate fi practicat liber în spații cu acces public.

Așa că deși autorii sesizării se referă la discriminare, la o privire atentă realizăm că fumatul în locuri publice este, de fapt, în prezent, într-o situație privilegiată față de alte vicii și obiceiuri. În acest context, întrebările la care Curtea Constituțională este chemată să răspundă sunt: Este eliminarea unui privilegiu o discriminare? Poate Statul să impună obligații unor proprietari privați, care permit accesul general al publicului? Este adevărat că dreptul unei persoane încetează acolo unde începe dreptul altei persoane? Putem face în public tot ceea ce în mod liber putem face în cadrul locuinței individuale?". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel