CAS, CASS, salarii. Olguța Vasilescu: Ne-am luat toate măsurile să ne asigurăm că nu va scădea netul

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, la TVR 1, că Executivul a luat toate măsurile pentru a împiedica scăderea salariilor după ce contribuțiile vor trece la angajator.

”Noi n-am spus niciodată că prin acest sistem de contribuții nu scad salariile. Noi avem alte pârghii să creștem salariile, prin legea salarizării, prin hotărâre de guvern de creștere a salariului minim de economie, prin mai multe beneficii pe care le dăm firmelor inclusiv ucenicia și stagiul de care este bine să mai amintim. Sunt alte pârghii, nu pentru asta am făcut ca să creștem salariile. Este foarte adevărat, chiar și în aceste condiții este o ușoară creștere pe net, deci nimeni nu pierde.”, a spus ministrul.

Întrebată dacă în eventualitatea unor scăderi deține Guvernul pârghiile pentru îi ajuta pe salariații de la privat, Olguța Vasilescu a răspuns: ”Noi ne-am luat toate măsurile, în primul rând măsurile logistice, am prelungit pe toată perioada lunii ianuarie posibilitatea ca să se opereze în revisal la contractele de muncă și nu vom avea niciun fel de probleme cu sistemul, chiar am avut și astăzi o discuție cu cei de la Inspecția Muncii, ca și în perioada Sărbătorilor să lucreze în mai multe ture astfel încât să nu avem surprize la ghișee, pentru că 82% dintre firme duc aceste firme de acasă din calculator, pentru ei este cel mai simplu, dar sunt și restul de firme care merg la ghișee, în general cei care au un magazin mic de cartier, și care de regulă preferă să se ducă la ghișeu. Am mai discutat de asemenea cu Inspecția Muncii ca în perioada imediat următoare să discute cu firmele de pe plan local, să le explice tot ceea ce presupune acest sistem. Vreau să vă spun ceea ce le-am spus într-o ședință și cu prefecții și cu șefii tuturor ITM-urilor din țară, că trebuie să fie pregătiți să facă și controale foarte amănunțite în firmele care vor încerca să profite de acest transfer de contribuții pentru că așa cum v-am spus, nu există niciun fel de motiv pentru care angajatorul ar trebui să scadă netul angajatului atât timp cât lui nu îi crește cheltuiala cu salariul respectiv. Dacă profită de acest lucru ITM-ul trebuie să fie pregătit să facă controale la aceste firme să vadă ce se întâmplă.”

De asemenea, aceasta a amintit de acordul semnat cu CNSLR Frăția. 

”Ne-am luat toate măsurile legale și constituționale ca să ne asigurăm că nu va scădea netul angajaților”, a spus Ministrul Muncii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel