Calendar Ortodox aprilie 2020. SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ - Joia Albă: Ce să faci ca să aduci NOROCUL în casă

Calendar Ortodox aprilie 2020. SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ - Joia Albă. În Joia Albă, așa cum este numită prima zi de joi după Paşti, sunt respectate mai multe tradiții, încă din timpuri străvechi.

Calendar Ortodox aprilie 2020. SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ - Joia Albă. Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fântâna din curte.

Calendar Ortodox aprilie 2020. SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ - Joia Albă. În Săptămâna Luminată, nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduiala specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.

Calendar Ortodox aprilie 2020. SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ - Joia Albă. Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

Vezi și: Calendar Ortodox aprilie 2020. SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ - Miercurea Albă: Ce este INTERZIS să facă femeile!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel