Bolile cauzate doar de stres, un capitol fascinant în dermatologie. Dr. Olga Simionescu: Psihicul are un rol determinant

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce declarații a făcut prof. univ. dr. Olga Simionescu, şef al secţiei Dermatologie I în cadrul Spitalului Colentina din Capitală, despre bolile cauzate doar de stres.

”Este un capitol fascinant în dermatologie, cel al suferinţelor cutanate şi stresului. Vorbim despre boli cauzate doar de stres, sunt expresii cutanate ale unor boli psihice pe care stresul fie le induce, fie le agravează. Sunt cărţi întregi, avem un capitol uriaş, un capitol fascinant, sunt dermatitele facticiale, boli autoprovocate de către oameni, este cunoscutul psoriazis, dermatita atopică, sunt boli care în contextul tulburării de anxietate. După pandemiei am cunoscut agravări, am cunoscut cazuri ceva mai dificile decât anterior.

Este un concept nou astăzi de axă neuro-imună-cutanată, un concept prin care eliberarea cortizolului la anumiţi pacienţi, de pildă cu psoriazis, nu se produce, un mecanism asemănător traumei. Atunci pacientul îşi dezvoltă alt tip de tulburare adaptivă. Sunt boli ale umilinţei, sunt persoane stigmatizate, în cadrul dermatologiei, motiv pentru care cred că psihicul contează foarte mult. Noi le recomandăm stres management, le recomandăm o abordare pluri-disciplinară împreună cu psihologul sau colegii psihiatrii”, a declarat prof. univ. dr. Olga Simionescu, la Medika TV, conform news.ro.

Rolul psihicului

Dr. Olga Simionescu s-a referit la alte două boli, una dintre ele dezvoltată de copii, atunci când a fost întrebată dacă mai sunt şi alte afecţiuni ale pielii cauzate de stres.

”Lupusul eritematos, dermatita atopică, sunt constelaţii la care psihicul are un rol determinant. Copiii cu dermatită atopică îşi agravează leziunile înainte de teze, de testări.  Lupusul eritematos are un criteriu pentru diagnostic în forma sa sistemică, tulburarea neuropsihică.

Îmi vine în minte un caz al unui pacient diagnosticat cu psoriazis, era un alcoolic, avea o tulburare depresivă, anxioasă, asociat acestei adicţii, acestei tulburări de alcool şi am vorbit cu psihiatrul, i-a dat un medicament care a funcţionat foarte bine pe dependenţă, însă i-a agravat psoriazisul. Necesită o acţiune complementară, este o activitate a unei echipe deja antrenată ca să poţi să manageriezi genul acesta de cazuri”, a declarat dr. Olga Simionescu.

A doua opinie

Când a fost întrebată dacă pacienții cer și o a doua opinie în cazul afecţiunilor dermatologice, medicul a comparat acest lucru cu un tren sărit de pe şine

”Cât priveşte o a doua opinie la pacientul dermatologic, e grea, este un tren sărit de pe şine pe care trebuie să îl pui la loc pe şină, în condiţiile în care pacientul deja e purtat pe la mai mulţi medici, lipsa lui de încredere este avidentă, poate este şi obosit. Azi am avut un caz cu o pacientă care a avut trei biopsii din acelaşi tip de erupţie şi trei diagnostice diferite şi la care trebuie uneori să porneşti de la zero, alteori să iei lamele, să le reevaluezi, să îţi faci criteriile. Purta 7 diagnostice, toate diferite de pe la diverşi medici. Turismul ăsta medical nu este recomandat.Medicul care face a doua opinie trebuie să fie răbdător şi să înţeleagă că are în faţă un pacient care deja şi-a pierdut răbdarea”, a declarat dr. Olga Simionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel