Avertisment GLOBAL: Suntem în faţa unei epidemii de MIOPIE

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Specialiştii oftalmologi din întreaga lume avertizează că omenirea se îndreaptă spre o epidemie de miopie. 

Avertizarea se bazează pe datele colectate dintr-un studiu la care au participat 107.442 de oameni în Marea Britanie, oameni născuţi la finalul anilor 1960. Numărul celor care sunt în risc de nu a mai vedea de aproape a crescut cu aproape 10% la aceştia faţă de persoanele născute cu 3 decenii înaintea lor. 

În cazul celor care se confruntă cu miopia încă din copilărie, cifra s-a dublat, arată studiul citat de Science Alert. Momentan, se consideră că afecţiunea este determinată de un cuul de factori genetici şi din mediul înconjurător, printre care se numără statul în faţa ecranelor mai mult timp. 

"Este o problemă de sănătate publică la nivel internaţional, suntem în pragul unei epidemii de miopie, iar afecţiunea este din ce în ce mai prezentă şi mai severă la cei cu vârste mici", au explicat cercetătorii. 

Studiul acestora a pornit de la oamenii născuţi între 1939 şi 1944. Dintre aceştia, 12,6% au avut miopie din copilărie, în timp ce 7,4% au dezvoltat afecţiunea în viaţa de adult. Pentru cei născuţi între 1965 şi 1970, ultima generaţie analizată, aceste cifre au crescut până la 15,6%, respectiv 13,6%. 

Au fost identificate şi câteva motive pentru aceste modificări, printre care se numără schimbarea dietelor în copilărie, creşterea numărului de persoane care folosesc ecrane digitale, creşterea volumului de teme, mai puţin timp petrecut în aer liber. Un factor determinant ar putea fi şi creşterea populaţiei care continuă studiile după vârsta de 18 ani, transmit autorii. 

"Lucrurile s-au schimbat în timp în ceea ce priveşte tinerii care rămân în sistemul educaţional, s-au schimbat în ceea ce priveşte metodele de predare, etc. Oamenii se uită mai mult la TV, la dispozitive electronice, îşi ocupă timpul cu acestea", se mai arată în studiu. 

Legătura dintre miopia la copii și COVID-19 

Oftalmologii germani preconizează că numărul copiilor cu miopie va creşte ca urmare a pandemiei de coronavirus, relatează dpa, conform Agerpres

Cu un timp liber limitat în aer liber şi mai mult timp impus acasă din cauza carantinei sau a închiderii şcolilor, oftalmologii se aşteaptă la o creştere a numărului copiilor care dezvoltă miopie.

"Este de aşteptat ca numărul copiilor cu miopie să crească în pandemie din cauza petrecerii excesive a timpului în faţa ecranelor telefoanelor mobile şi a tabletelor de la o distanţă redusă", a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Oftalmologilor (BVA), Ludger Wollring.       

"Nu avem date în acest sens, însă studiile anterioare sugerează acest efect", a mai spus el. 

Vezi mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel