Aurescu a discutat cu omologul israelian despre incidentul cu nava în care a murit un navigator român (MAE)

Aurescu a discutat cu omologul israelian despre incidentul cu nava în care a murit un navigator român (MAE)
Aurescu a discutat cu omologul israelian despre incidentul cu nava în care a murit un navigator român (MAE)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, o convorbire telefonică cu cu omologul israelian, Yair Lapid, referitoare la incidentul care a implicat nava 'Mercer Street' în zona strâmtorii Hurmuz, în urma căruia a rezultat decesul unui navigator român şi al unuia britanic, informează MAE român.

'Ministrul Lapid a transmis condoleanţe părţii române pentru decesul cetăţeanului român pe nava operată de o companie israeliană şi a prezentat, în baza informaţiilor disponibile părţii israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident. Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulţumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune şi pentru informaţiile transmise, exprimând încrederea că ancheta aflată în desfăşurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor şi naturii acestui tragic incident violent, a cărui producere partea română o condamnă cu fermitate', se afirmă într-un comunicat MAE.

Totodată, cei doi miniştri de externe au convenit să menţină subiectul în atenţie şi să rămână în contact direct până la finalizarea tuturor investigaţiilor. Referitor la incidentul din 29 iulie 2021, MAE precizează, totodată, că se află în contact atât cu compania care administrează nava 'Mercer Street', cât şi cu autorităţile locale din Oman şi Emiratele Arabe Unite, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale.

Celula de criză activată în cursul zilei de ieri la MAE

Din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, celula de criza activată în cursul zilei de ieri la nivelul MAE a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanţelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea, în urma investigaţiilor în curs, a naturii exacte a incidentului, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaţionali, inclusiv Statele Unite şi Regatul Unit, pe acest subiect.

Mai mult, Aurescu a discutat pe scurt cu ministrul israelian despre priorităţile agendei bilaterale, ministrul Aurescu reiterând invitaţia adresată omologului său de a vizita România, invitaţie acceptată cu plăcere de acesta.

De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanţa unei bune pregătiri a viitoarei şedinţe comune a celor două Guverne, respectiv la activitatea Grupului de lucru bilateral pe teme economice, aflat sub autoritatea celor două ministere de externe, a cărui creare a fost decisă cu prilejul vizitei ministrului român de externe în Israel din septembrie 2020 şi care a avut deja două reuniuni cu rezultate promiţătoare. Cei doi miniştri au convenit ca activitatea grupului să continue, se mai arată în comunicatul MAE român.

Un român şi un britanic au fost ucişi într-un atac comis joi

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost ucişi într-un atac comis joi, în circumstanţe neclare, în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului în Marea Arabiei din nordul Oceanului Indian, a anunţat vineri într-un comunicat compania israeliană Zodiac Maritime, care administrează vasul, au informat Reuters, AFP, DPA şi EFE.

Un cetăţean român şi unul britanic au decedat, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că nu ştie dacă există şi persoane rănite. În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord, potrivit comunicatului.

O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili circumstanţele evenimentului

Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. Zodiac Maritime confirmase pe Twitter 'suspiciuni de piraterie' la bordul M/T Mercer Street.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este la curent cu informaţiile privind un atac asupra unei nave comerciale în largul coastelor Omanului, adăugând că sediul său din regiune desfăşoară în prezent investigaţii.

Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari. 

Citește și Marinar român ucis pe un petrolier. Iranul, acuzat de Israel că a folosit o dronă pentru a ataca nava

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel