Apel către Trump și Kim Jong-un: ”Decizie ambițioasă”

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a făcut apel marţi la omologul său american Donald Trump şi la liderul nord-coreean Kim Jong Un să ia ''o decizie ambiţioasă'' privind denuclearizarea, într-un moment în care Washingtonul spune că ia în considerare un nou summit cu Phenianul, relatează AFP.

"Denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene este o chestiune care trebuie în mod fundamental rezolvată între SUA şi Coreea de Nord prin intermediul negocierilor", a declarat Moon la o reuniune a guvernului său.

"Însă, în aşteptarea ca discuţiile şi comunicaţiile între Nord şi SUA să fie activate, trebuie să acţionăm ca mediatori între ele", a spus el. "Preşedintele Trump şi preşedintele Kim mi-au cerut să joc acest rol", a adăugat Moon.

Casa Albă a anunţat luni că Trump a primit o scrisoare de la Kim privind organizarea unei noi întâlniri între cei doi lideri, după summitul istoric de la 12 iunie de la Singapore.

"Obiectivul principal al scrisorii este de a organiza o nouă întâlnire cu preşedintele. Suntem deschişi la asta şi am început deja să ne coordonăm", a precizat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei americane, Sarah Sanders, fără a furniza mai multe detalii despre momentul sau locul în care s-ar putea desfăşura întâlnirea.

Vizită la Pheniang

La rândul său, Moon, care a jucat un rol crucial în summitul din Singapore, se va deplasa săptămâna viitoare la Phenian pentru a treia sa întâlnire cu Kim începând din iunie.

"O viziune amplă şi o decizie îndrăzneaţă a liderilor Coreei de Nord şi Statelor Unite sunt din nou necesare pentru a avansa pe calea abandonării de către Phenian a armelor nucleare", a spus preşedintele sud-coreean.

La Singapore, liderul nord-coreean şi-a reafirmat dorinţa de a acţiona pentru "denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene", un angajament vag care a mai fost asumat în trecut şi ale cărui mijloace de punere în aplicare şi calendar au fost amânate pentru negocieri viitoare. Acestea s-au aflat până recent într-un punct mort.

Donald Trump, care s-a arătat optimist după summitul din Singapore, şi-a manifestat pentru prima dată nemulţumirea prin anularea la sfârşitul lunii august a unei vizite la Phenian a secretarului de stat american Mike Pompeo din cauza lipsei unor progrese suficiente privind denuclearizarea.

Însă această scrisoare a lui Kim semnalează că dialogul continuă, chiar dacă procesul s-a aflat într-un punct mort timp de săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel