Andrei Baciu, despre valul patru: O chestiune teoretică, probabilă

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a făcut declarații despre valul patru al pandemiei de COVID-19, în România și despre vaccinarea la șase luni. 

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a spus că apariția unui val patru este o chestiune teoretică, probabilă și că vaccinul anti-COVID-19 la șase luni asigură o imunitate suficientă. 

Andrei Baciu, despre valul patru

"Societățile nu sunt atât de pregătite astfel încât să reacționeze atât de repede și să epuizeze fenomenul dintr-o singură mișcare, un singur val. Există reverberații, 2-3 valuri, marile pandemii cam așa au funcționat.

Venirea valului patru e o chestiune teoretică, probabilă, dar sunt câteva elemente importante. Pe de o parte, populația europeană, cea nord-americană și câteva exemple izolate din Orientul Mijlociu, unde sunt state cu putere financiară, au avut acces mare la vaccin și repede, ceea ce înseamnă că s-au vaccinat rapid, au constituit o imunitate colectivă și, practic, virusul și pandemia, după cum vedem, în aceste regiuni, ușor, ușor se topesc. Mai departe, totuși, suntem 7,4 miliarde de persoane pe Glob, 7,4 miliarde de posibili purtători. Vedem că din zonele care au avut acces ai slăbuț la vaccinare vin nou tulpini", a declarat Andrei Baciu, la B1 TV, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", moderată de Silviu Mănăstire.

Vaccinarea la șase luni și administrarea celei de-a treia doze

Întrebat dacă cei care s-au vaccinat în luna ianuarie trebuie să se vaccineze din nou în cursul acestei veri pentru că și-ar pierde imunitatea în interval de șase luni, Andrei Baciu a răspuns că:

"Tocmai pentru eventualele apariții de noi tulpini sau pentru o eventuală nevoie de vaccinare cu a treia doză, Comisia Europeană a inițiat deja demersurile pentru a securiza 1,8 miliarde de doze la nivel european. Asta înseamnă câte o doză de vaccin pe an pentru fiecare cetățean european, care poate fi ajustată pentru orice fel de tulpină care poate să apară și să pună probleme. Deci dacă vor apărea tulpini noi, pe baza acestui contract pe care îl are Comisia Europeană, se va putea adapta vaccinul și livra către statele membre. România este parte a acestui demers.

Au apărut câteva studii noi și sunt două informații științifice, valide din punct de vedere medical, și anume că eficacitatea vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna, la șase luni de la administrarea rapelului, este de peste 90%. Aceste date ne fac încrezători că imunitatea nu va scădea brusc în luna a șasea sau a șaptea. Este o linie care, probabil se va menține și în următoarele luni. Trebuie să ne vaccinăm dacă nu mai avem protecție. Pe datele la șase luni avem imunitate suficientă, 90% eficacitate", a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel