Amintiri din copilărie. Tehnologiile care acum 15-20 de ani erau în mare vogă

sony-walkman
sony-walkman

Avansul tehnologic din ultimul secol a făcut ca multe dintre cele mai uzuale tehnologii ale dispozitivelor folosite în urmă cu două decenii să devină demodate, scrie Business Insider.

Apariţia camerelor foto digitale, a memoriilor compacte şi spaţioase, "revoluţia" Apple sunt câteva dintre motivele pentru care, astăzi, multe dintre tehnologiile indispensabile în urmă cu 10-20 de ani au "ieşit la pensie". Ecranele tactile, migrarea pieselor audio spre mp3-uri, telefonia mobilă au schimbat multe aspecte din viaţa de zi cu zi.

1. Dischetele au fost înlocuite de stick-uri USB şi hard discuri externe.
 
2. Aparatele foto cu film au devenit istorie odată cu răspândirea camerelor digitale, telefoanelor şi a dispozitivelor cu cameră.
 
3. Zilele dispozitivelor cu butoane sunt numărate începând cu revoluţia începută de iPhone. Interesul pentru tablete şi smartphone-uri este tot mai mare, tehnologia touch deschizând noi orizonturi.

4. Accesarea Internetului prin modem dial-up. Zilele în care trebuia să prinzi liber numărul de telefon la care te conectai şi să cumperi carduri cu minute preplătite s-au dus. Astăzi Internetul prin cablu şi fibră optică oferă conectare permanentă şi trafic nelimitat.

5. Telefonul fix. Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori (calculată ca raport între numărul total de linii de acces şi numărul de locuitori ai României) s-a menţinut la 24,6 la sută în 2012, în timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării (calculată ca raport între numărul de linii de acces furnizate persoanelor fizice şi numărul de gospodării din România) era de 54,2 la sută.

6. Telefoanele publice. În România, cabinele de telefoane publice aproape au dispărut, cele existente fiind lăsate în paragină şi vandalizate.

7. PDA-urile din buzunarele oamenilor de afaceri, dispozitive fără butoane, operate cu un stilou special, au fost înlocuite de smartphone-urile cu touch-screen şi de tablete.
 
8. Aparatele video cu casetă. În 2002, aparatele video cu DVD au depăşit ca vânzări VCR-urile, iar doi ani mai târziu, se vindeau 40 de DVD playere la 1 aparat video cu casetă.
 
9. CD-urile. Vânzările de CD-uri au scăzut cu 15 la sută în acest an, iar până vor deveni de domeniul trecutului nu mai este mult. Muzica digitală şi iPod-urile sunt noile trenduri în materie de stocare audio.

10. Walkman-urile sunt deja demult apuse, tehnologia avansând dispozitive cu suporturi din ce în ce mai facile şi mai spaţioase pentru muzică: de la CD-uri la memoria internă care stochează digital mii de mp3-uri pe dispozitive tot mai mici.

 
 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel