Consumul zilnic de afine ajută la reducerea hipertensiunii arteriale. Rezultatele se obțin în 8 săptămâni de cură, susțin cercetătorii de la Florida State University.
Afinele sunt aliați prețioși ai sănătății. Unul dintre cele mai importante beneficii ale afinelor este combaterea hipertensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida estimează că un consum zilnic de afine poate reduce tensiunea arteriale în 8 săptămâni, relatează Top Sante. La studiu au participat 48 de femei aflate la menopauză suferind de hipertensiune arterială.
Un prim grup de paciente au consumat 22 de grame de pudră de afine, echivalentul unei cești de afine proaspete, în timp ce al doilea grup a primit un placebo.
Rezultatul: după 8 săptămâni, femeile care au consumat afine au obținut reducerea tensiunii arteriale și reducerea rigidității arteriale, doi factori de risc cardiovascular. Beneficiul este pus pe seama aportul de oxid nitric în sânge datorită consumului de afine.
Les chercheurs américains de la Florida State University estiment qu'une consommation quotidienne de myrtilles pourrait réduire la tension artérielle en huit semaines, rapporte l'agence Relaxnews. Les scientifiques ont mené l'étude sur 48 femmes ménopausées souffrant d'un début d'hypertension.
Nivelurile hipertensiunii și rigidității arteriale nu au înregistrat schimbări în grupul placebo.
„Din câte știm, acesta este primul studiu care evaluează efectele afinelor în ceea ce privește funcția cardiovasculară. Rezultatele demonstrează că afinele pot preveni creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Bahram H. Arjmandi, coordonatorul studiului.
Afinele, beneficii
Afinele conțin faimoșii antioxidanți numiți antocianine, utili în prevenirea bolilor degenerative, stresului oxidativ. De asemenea, afinele sunt bogate în vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, fosfor și seleniu.
Afinele sunt denumite și „insulina vegetală” datorită unui compus numit mirtilină, un echivalent vegetal al insuline. Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate sau congelate.
Fibrele din afine țin la distanță constipația, colesterolul, obezitatea, iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza și acizii îmbunătățesc digestia. Acidul elagic, împreună cu antocianina și alți antioxidanți, lucrează pentru prevenirea cancerului. Conținutul de flavonoide ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu