Adrian Câciu, anunțuri importante pentru români: TVA la căldură de 5%, la fel și pentru prima locuință. Ce se întâmplă cu tichetele cadou, pensiile și salariile

foto: captură video Guvern/ Adrian Câciu
foto: captură video Guvern/ Adrian Câciu

Adrian Câciu, ministru de Finanțe, a făcut anunțuri importante, vineri, 17 decembrie 2021, pentru români. 

Creșteri de salarii în educație și-n sănătate

Adrian Câciu a făcut mai multe anunțuri mult așteptate din zona fiscal-bugetară. Ministrul de Finanțe a anunțat, cu privire la salarizarea unitară, o prorogare a legii, cu excepția a două sectoare: sănătate și educație. ”Brancardierii, infirmierele, personalul care se ocupă de bolnavul care ajunge la ușa spitalului cred că trebuia adus într-o zonă de recuperare.” a spus Adrian Câciu, care a subliniat că aceștia meritau mai mult, dar, din cauza procedurii de deficit bugetar, încă nu se poate la acel nivel. ”Statul ar trebui să iasă din acel permanent ”n-am”” a atenționat el. În același timp, și-a exprimat convingerea că vor găsi soluții și pentru majorarea altor salarii. Deocamdată, majorări vor fi în sănătate și-n educație. 

TVA de 5% la căldură și la prima locuință

De asemenea, prin OUG adoptată de Guvern a mai fost stabilit ca ”de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA-ul la energia termică va fi de 5%, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru unitățile prestatoare de servicii sociale”. 

O altă măsură este ”că se reduce TVA-ul la 5% pentru achiziția unei singure locuințe”, a mai anunțat ministrul de Finanțe, plafoanele anterioare rămânând în vigoare.

Alte măsuri importante pentru români

”S-au introdus o serie de măsuri care vor conduce la transparentizarea veniturilor publice și la creșterea colectării: introducerea unui radar al mărfurilor - orice marfă care intră pe teritoriul României va fi monitorizată și intenția este de fiscalizare; clarificarea legislației cu privire la tichetele cadou - de la 1 ianuarie 2022 se pot acorda doar propriilor angajați, se interzice acordarea către terți; introducerea contribuțiilor de sănătate pe pensiile care depășesc 4.000 de lei, doar pentru diferența de la 4.000 de lei în sus: se aplică și pensiilor cu caracter special sau de serviciu.” a continuat Adrian Câciu. ”El a explicat că-n contextul în care 80% dintre români câștigă sub 4.000 de lei, cred că ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate.” a afirmat ministrul. 

Adrian Câciu a anunțat reincriminarea ca infracțiune a faptei de neplată a stopajului la sursă.

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel