Academia a lansat un proiect util tuturor vorbitorilor de limbă română

Academia Română a inițiat un proiect despre care transmite că va fi util tuturor vorbitorilor de limbă română, intitulat „Corpus computațional de referință pentru limba română contemporană”.

Cele două institute de informatică ale Academiei Române - Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” din București (ICIA-AR) și Institutul de Informatică Teoretică din Iași (IIT-AR) - au organizat luni, 3 februarie 2014, la Biblioteca Academiei Române, o prezentare a programului prioritar de cercetare al Academiei Române, ce-și propune realizarea „Corpusului computațional de referință pentru limba română contemporană”.

Programul manifestării a inclus două comunicări: o prezentare a proiectului, realizată de acad. Dan Ioan Tufiș, și o demonstrație practică a funcționării online a corpusului de referință al limbii germane, oferită de conf. univ. dr. Ruxandra Cosma. Prezentările au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Beneficiarii proiectului

Evenimentul a fost dedicat furnizorilor de texte (scrise dar și audio, în acest caz însoțite de transcrieri) care vor acorda sprijin la realizarea acestui corpus, în baza unor protocoale agreate și semnate de parteneri.

Corpusul va fi util tuturor celor interesați de studiul sau utilizarea limbii române (lingviști, profesori de limba română, cei care învață limba română, publicul larg). De asemenea, corpusul va fi util dezvoltatorilor de aplicaţii informatice care necesită prelucrări ale limbii române, transmit reprezentanții Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel