A fost nevoie de o singură declarație a lui Putin ca să scadă prețurile la gaze și electricitate

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Preţurile la gaz şi electricitate au început să scadă în Europa după o singură declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri grupului Gazprom să se concentreze pe umplerea depozitelor sale din Europa, începând cu data de 8 noiembrie, la o zi după ce va termina procesul de umplere a depozitelor din Rusia. Această măsură "va crea o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa", a apreciat Vladimir Putin la o întâlnire cu directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.

Ca reacţie la aceste declaraţii, joi, la ora 10:44 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 9%, până la 79,10 euro, pentru un Megawatt oră. Separat, pe piaţa din Germania preţurile la energie electrică cu livrare în luna următoare precum şi în primul trimestru al anului următor erau, ambele, în scădere cu 10%, atingând cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie. De asemenea, au scăzut şi preţurile certificatelor emisiilor de carbon, ceea ce îmbunătăţeşte marjele pentru companiile care produc energie electrică din combustibili fosili.

Rusia, îngrijorată



Declaraţia de miercuri este ultima intervenţie pe piaţă a lui Putin în încercarea de a calma preţurile, chiar dacă unii oficiali europeni îl suspectează pe liderul de la Kremlin că a limitat livrările ruseşti de gaze pentru ca Europa să aprobe gazoductul Nord Stream 2. Însă, potrivit unor oficiali citaţi de Bloomberg, Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca preţul record al gazelor naturale să afecteze cererea de gaze pe principala sa piaţă de export şi ar dori ca preţurile să scadă cu aproximativ 60% faţă de nivelul actual.

Tom Marzec-Manser, analist la firma ICIS, a apreciat că momentul în care Putin a făcut comentariile sale privind umplerea depozitelor Gazprom din Germania şi Austria ar putea să aibă legătură cu anunţul de marţi al Ministerului Economiei din Germania, conform căruia certificarea conductei Nord Stream 2 nu reprezintă niciun risc la adresa securităţii aprovizionării. Acest anunţ "a fost primit în mod pozitiv la Moscova, deoarece aduce noua conductă cu un pas mai aproape de intrarea în funcţiune", a spus Marzec-Manser. Cu toate acestea, analistul a subliniat că încă nu ştim ce cantitate suplimentară de gaze va ajunge în Europa după data de 8 noiembrie, ca răspuns la ordinele lui Putin, şi de aceea rămâne un anumit risc până când se va modifica profilul livrărilor, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel