77% dintre pacienții cu artroză de genunchi sunt femei. Semne care pot indica o posibilă instabilitate de rotulă

Dr Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, avertizează că femeile au o predispoziție genetică pentru instabilitatea de rotulă care poate duce la artroza genunchiului în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie int
Dr Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, avertizează că femeile au o predispoziție genetică pentru instabilitatea de rotulă care poate duce la artroza genunchiului în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical. 

Dr Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, avertizează că femeile au o predispoziție genetică pentru instabilitatea de rotulă care poate duce la artroza genunchiului în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical. 

 

 

Potrivit unui studiu medical internațional, 77% dintre pacienții care prezintă diagnosticul de gonartroză, cunoscută ca artroza genunchiului, sunt femei, față de doar 23% bărbați. ”Instabilitatea de rotula apare mai des la femei decât la bărbați din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile având bazinul mai lat decât barbații, sau a unor ligamente mai slabe. Poate apărea în urma unor traumatisme, a unor dezaxări de membre, a unei predispoziții din naștere sau după anumite intervenții chirurgicale asupra genunchiului. Astfel apar luxațiile sau deplasările de rotulă care forțează cartilajul genunchiului până la distrugere și pot duce la apariția gonartrozei, cunoscute si ca artroza genunchiului.”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean care sfătuiește femeile să meargă la cabinetul medicului ortoped la prima neregulă sesizată.

Durerea de genunchi, crepitațiile sau luxația de rotulă sunt semne care pot indica o posibilă instabilitate de rotulă:

”Dacă genunchiul trosnește sau doare este semnul că este deja afectat cartilajul de pe rotulă și asta poate fi cauzat de un traumatism sau de o instabilitate potențiala. Mai precis, este o mișcare greșită a rotulei care trebuie investigată de către medicul ortoped pentru a stabili diagnosticul și tratamentul. Este foarte important de știut că toți acești factori modificați pot fi corectați dacă se consultă din timp un medic de specialitate”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean care subliniază că tratamentul pentru astfel de probleme poate varia de la gimnastică de recuperare până la intervenție chirurgicală. Chiar dacă apare cel mai frecvent la persoanele adulte, instabilitatea de rotulă poate să își facă apariția începând cu 7-8 ani, astfel ca medicul ortoped recomandă atenție sporită și în cazul copiilor. 

În ceea ce privește particularitățile femeilor la nivelul oaselor, dr. Ion Bogdan Codorean atrage atenția și asupra altor probleme care pot apărea cu preponderență la ele:

”Pe lângă frecventa instabilitate de rotulă, semnalez că osteoporoza și deficitul de vitamina D afectează într-un procent mai mare femeile. În aceste cazuri, scade densitatea osoasă și apar riscurile de fracturi, cele mai frecvente la șold și la coloană. Investighate și detectate la timp, aceste dezechilibre pot fi ținute în frâu cu tratamente specifice.”, recomandă dr. Ion Bogdan Codorean ale cărui sfaturi medicale pot fi citite și pe platforma sa: https://dr.codorean.ro/    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel