10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19

10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19 / Foto Pexels
10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19 / Foto Pexels

Persoanele care au COVID-19 trebuie să se izoleze de restul familiei, iar regulile de igienă sunt stricte pentru a nu îi îmbolnăvi și pe alții: masca trebuie purtată de toți din familie, baia se curăță după fiecare utilizare și nu se folosesc tacâmuri la comun.

Profesorul de Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică, Dr. Çağrı Büke, a emis un ghid cu 10 reguli de care trebuie să ținem cont dacă locuim cu un bolnav cu COVID-19.

„Având în vedere faptul că aproximativ 80% dintre pacienții diagnosticați cu Covid-19 pot fi îngrijiți la domiciliu, ar trebui să ne amintim întotdeauna că virusul se transmite mai ales în spații închise. Fapt care ne împinge să analizăm mai atent regulile pentru a conviețui cu un caz pozitiv”, spune profesorul Büke.

Zece reguli

Este necesar să locuiți în camere separate

O persoană cu test COVID-19 pozitiv trebuie să locuiască într-o cameră separată pentru o vreme. Ușa camerei trebuie să fie întotdeauna închisă și pacientul trebuie inclusiv să mănânce în această cameră, departe de ceilalți membri ai familiei.

Masca trebuie purtată în mod obligatoriu atunci când intrați în cameră

Nimeni nu ar trebui să intre în camera pacientului decât dacă este cu adevărat necesar și pacientul nu ar trebui să părăsească camera decât din motive imperioase. Dacă este nevoie să intrați în camera pacientului, trebuie purtată o mască astfel încât să acopere complet nasul și gura. Regula de purtare a măștii nu trebuie neglijată nici măcar pentru o clipă, iar distanțarea socială nu trebuie ignorată.

Baia trebuie curățată după fiecare utilizare

Dacă este posibil, bolnavul va folosi o baie separată. Dacă nu este posibil și ceilalți membri ai familiei trebuie să folosească aceeași baie, atunci toaleta, chiuveta, robinetele, suprafețele și podeaua trebuie curățate cu un agent de dezinfectare după fiecare utilizare.

Lenjeria și tacâmurile nu trebuie împărțite

Rufele, tacâmurile și alte articole, cum ar fi paharele de apă, utilizate de pacientul cu coronavirus nu trebuie împărțite. Rufele sale trebuie spălate separat (în mașina de spălat), în timp ce tacâmurile trebuie spălate bine cu detergent.

Mâinile trebuie spălate după folosirea zonelor comune


Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun timp de 20 de secunde imediat după atingerea oricărei suprafețe în zonele comune, înainte și după masă, după baie, înainte și după gătit și după atingerea unor obiecte din spațiile interioare, obiecte ce ar fi putut fi atinse și de persoana infectată. Pot fi folosite și substanțe pentru dezinfectat mâinile.

Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască acasă


Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască, astfel încât să acopere complet gura și nasul, atunci când este necesar să meargă la baie sau în alte camere.

Anumite suprafețe trebuie curățate frecvent

Mânerele ușilor, întrerupătoarele electrice și alte suprafețe care pot fi atinse trebuie curățate bine cu dezinfectant și detergent după fiecare contact.

Trebuie folosit un prosop separat

Întrucât prosoapele prezintă un risc ridicat de contaminare, fiecare membru al familiei trebuie să utilizeze un prosop separat în circumstanțe normale. Mai ales dacă există un pacient cu coronavirus acasă, prosopul nu trebuie împărțit niciodată. Trebuie alocat un prosop separat sau se poate folosi un prosop de hârtie. Prosoapele de hârtie și deșeurile de hârtie igienică trebuie păstrate într-o pungă separată și aruncate după ce punga este bine sigilată.

Fețele de pernă trebuie schimbate în fiecare zi

Fețele de pernă ale unui pacient cu coronavirus trebuie schimbate în fiecare zi și spălate în mașina de spălat la minimum 60 de grade Celsius, iar lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la trei zile și spălată, la fel, la minimum 60 de grade Celsius.

Casa ar trebui să fie aerisită în mod frecvent


Camera pacientului cu coronavirus și toate celelalte zone ale casei trebuie aerisite zilnic câteva minute. De asemenea, membrii familiei negativi pentru COVID ar trebui să evite vizitarea pacientului și să nu le permită altor persoane să îl viziteze, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel