Nicolae Breban, reabilitat de ÎCCJ: Nu a fost colaborator al Securității

Scriitorul Nicolae Breban a primit o veste foarte bună de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanța supremă stabilind irevocabil că scriitorul nu a fost colaborator al Securității.

Scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii, a decis irevocabil Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis recursul faţă de o hotărâre luată în 2012 de Curtea de Apel Bucureşti.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut, la începutul lui aprilie 2011, Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Nicolae Breban.

Citește și Divergenţe între Breban şi Manolescu. Breban îşi anunţă retragerea din Uniunea Scriitorilor

În urmă cu trei ani, în martie 2011, CNSAS a decis că scriitorul Nicolae Breban a colaborat cu Securitatea, iar pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea CNSAS, constantând astfel calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa scriitorului.

Nemulțumit de verdictul dat, Nicolae Breban a atacat hotărărea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistrații instituției au admis recursul şi a stabilit irevocabil că Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii.

„Sunt bucuros că după trei ani de zile a fost luată această decizie. Eu am rămas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru că eu n-am dat în viaţa mea Securităţii un rând, dimpotrivă, eram urmărit. Mă bucur că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie m-a reabilitat", a declarat vineri, pentru Mediafax, scriitorul Nicolae Breban.

Născut în 1934, la Baia Mare, Nicolae Breban este romancier şi eseist, precum şi directorul revistei Contemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel