Inaugurare linie maritimă feribot pe ruta Constanța-Batumi-Ilicevsk

Joi, în sala de marmură a Gării Maritime din Constanța a avut loc festivitatea oficială de prezentare a noii linii maritime comerciale de tip ferryboat/Ro-Ro, pe Marea Neagră între porturile Constanța, Batumi (Georgia) și Ilicevsk (Ucraina).

Proiectul vizează valorificarea rutei maritime Constanţa – Batumi şi a rutei fluviale pe Dunăre, până în centrul și vestul Europei. Această rută oferă cea mai scurtă şi mai rapidă cale de transport către Europa pentru marfa provenind din Caucazul de Sud şi Asia Centrală, dar şi, mai departe, din China.

"Schimbul de mărfuri în Kazahstan, să spunem, poate să facă doar 15 zile. În prezent schimbul de mărfuri se face, însă parcurge foarte lungi dinstanțe terestre și se realizează într-un termen de 30, până la 45 de zile, deci vă dați seama de economia de timp. Este prima inițiativă în domeniul logisticii care stimulează schimbul de mărfuri", a spus Dorin Iacob, președintele Romcargo, compania care a inițiat proiectul.

"La ceea ce asistăm noi astăzi este plecarea spre Batumi, primul schimb de mărfuri între România și Georgia, între Europa și zona Caspică va fi joia viitoare. În următoarele două luni deja linia va fi deservită de două navete pe săptămână", a adăugat el.

Întrebat de reporterul DC News care vor fi prețurile de operare, acesta a răspuns că un camion costa 1600 de euro ca să fie dus din Constanța în Batumi. Potrivit acestuia, la nivel de tarife și la timpul parcurs, acesta din urmă este redus cu 20-30%, iar tarifele sunt mai mici cu aproximativ 20%, față de alte rute similare.

"Noi am riscat să facem acestă rută, pentru că, deși volumele de mărfuri există, ele se reașază pe alte rute foarte greu, sunt o grămadă de interese pe parcurs și chiar dacă oferi ceva rentabil și mult mai fezabil, până când informația ajunge la beneficiar durează foarte mult", a mai explicat Dorin Iacob.

Evenimentul, organizat de compania românească Romcargo Maritim, inițiatorul și coordonatorul noii linii maritime, s-a bucurat de participarea ambasadorilor Turciei, Ucrainei, Georgiei, Kazahstanului și Azerbaidjanului la București, a secretarilor de stat Bogdan Aurescu, din Ministerul Afacerilor Externe, și Iulian Matache — Ministerul Transporturilor, precum și reprezentanți guvernamentali din Georgia și Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel