Armele nucleare în România - răul necesar

  

Din momentul în care preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a tāiat curentul bazei americane de la Incirlik, era evident cā armele nucleare de acolo, aflate strict sub jurisdicție americanā, vor fi mutate. Aliatul cel mai stabil al Statelor Unite în regiune este categoric România. Acum, site-ul euroactiv.com, îndeobște bine informat, anunță cā rachetele nucleare vor fi mutate din Turcia la Deveselu, scrie analistul Bogdan Chirieac.

Ministerul român de Externe neagă cu putere orice informaţie despre primirea de arme nucleare pe teritoriul României, dar tot euroactiv.com reaminteşte că Belgia, Olanda, Germania şi Italia au arme nucleare pe teritoriul lor, fără să recunoască însă oficial acest lucru.

Generația mea îşi aduce aminte că, in perioada comunistă, unul dintre foarte puţinele lucruri asupra cărora eram de acord cu regimul Ceauşescu era dezarmarea nucleară generală. Este un prag psihologic pe care suntem nevoiţi să-l depăşim.

Dacă Statele Unite mută armele nucleare de la Incirlik în România, securitatea ţării noastre este, în sfârsit, asigurată la cele mai înalte niveluri. Determinarea americană faţă de România trece de la nivelul de tip ongist - arestaţi tot ce mişcă şi cercetaţi după - la nivelul investiţiilor serioase, al construcţiei, al prosperităţii. Nu există în lume ţară cu arme nucleare americane pe teritoriu său care să nu fie prosperă. Mai mult, din prosperitate România are şanse să devină un stat autentic de drept, înlocuindu-se astfel sistemul rudimentar de represiune pus la punct de Traian Băsescu.

[citeste si]

Cei care se gândesc că dacă România va avea arme atomice va deveni, în mod firesc, o ţintă nucleară, este bine să ştie că şi astăzi cand vorbim Romania este o ţintă. În plus, nici în vremea Razboiului Rece Moscova nu a folosit armele nucleare în nicio situaţie. Punând lucrurile în balanţa avantajelor reale rezultate din mutarea armelor nucleare americane în România, nu se poate defini decât un risc ipotetic, practic nesemnificativ.

Vinerea trecută România a fost vizitată de James R. Clapper, directorul Comunităţii de Informaţii din Statele Unite. Sper ca printre subiectele în discutie să fi fost şi mutarea armelor nucleare în România. Autorităţile române ar trebui să profite de oportunitatea istorică de a avea într-adevăt un parteneriat strategic de cel mai înalt nivel cu Statele Unite. Şi ar fi poate timpul ca autorităţile americane să sesizeze cât de mult au antagonizat societatea românească în ultimii 3 ani, cauţionând orbeşte personalităţi politice îndoielnice şi abuzuri ale Justiției.

Soljeniţin spunea că cel mai mare kremlinolog de la Washington nu ştie politică rusească nici măcar cât femeia de serviciu de la Kremlin. Americanii au venit în România aşa cum ne-a promis preşedintele George W. Bush, în 2002, în interviul pe care i l-am luat la Casa Albă. România este astăzi cea mai proamericană ţară din Europa. Sau mai bine zis era. A înţeles oare cineva cât rău s-a făcut, în 2012, la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, prin intervenţia Washingtonului? Probabil că nu. America avea calitatea excepţională că, deşi era o superputere, dialoga cu toată lumea - un obicei care trebuie reluat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel