Argentina, în colaps, e pe punctul de a lua o decizie istorică

Cristina Kirchner
Cristina Kirchner

Președintele peronist al Argentinei, Cristina Kirchner, încearcă să treacă prin Congres o lege care anulează decizia unei instanțe din SUA conform căreia Buenos Aires-ului este obligat să-și plătească datoriile către toți creditorii săi. Concret, dacă legea va fi adoptată, Argentina va repudia toate regulile care guvernează finanțele internaționale.

Dacă legislativul argentinian va trece controversata lege, regulile nu vor mai conta pentru Buenos Aires, care va fi în imposibilitatea de a mai negocia cu fondurile cărora le datorează 1,3 miliarde de dolari.

Cu ajutorul acestei legi, datoria care a fost guvernată legal de SUA va intra sub jurisdicția Argentinei. Sau, așa cum inedit notează Business Insider, Argentina își ia mingea și pleacă acasă.

"Deci fiecare guvern poate să fluture o baghetă magică și toate probeleme vor dispărea? Dacă ăsta ar fi cazul, toată lumea ar face așa", spune David Fernandez, avocat al Buchanan, Ingersoll & Rooney, care precizează că această măsură doar va agrava situația.

Argentina a intrat în incapacitate de plată după ce a încălcat decizia unei instanțe SUA care o obliga să-și plătească toate datoriile către creditori.

Argentina se află în incapacitate parțială parțială, la 13 ani de la cea mai gravă criză economică din istoria țării. Guvernul argentinian nu a reușit să ajungă la un acord cu fondurile speculative NML și Aurelius care cer rambursarea a 1,3 miliarde de dolari.

Argentina: NATO folosește Insulele Falkland ca bază nucleară

NML Capital a refuzat să restructureze datoria Argentinei pentru aproape un deceniu și timp de un deceniu Argentina a răspuns prin a refuza să plătească NML, în timp ce față de alți creditori și-a respectat angajamentele.

Prin legea ajunsă în Congres, Argentina vrea acum ca jurisdicția obligațiunilor să nu mai aparțină SUA, ci Argentinei, și ulterior să schimbe banca de custodie din Bank of New York Mellor în Banco Nacion Trust a Buenes Aires-ului.

Va funcționa tactica Argentinei? Poate o țară să pocnească din degete pentru a dizolva un contract? 

"Se joacă cu focul. Întrebarea este, unde sunt banii? Sunt în SUA, sub jurisdicția noastră... Situația se va transforma într-o divergență majoră între guvenul american și cel argentinian", crede David Fernandez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel