Argentina: NATO folosește Insulele Falkland ca bază nucleară

Președintele Argentinei, Cristina Kirchner, acuză că mult-disputatele Insule Falkland servesc NATO drept bază nucleară în Atlanticul de Sud, transmite AFP.

Argentina și Marea Britanie au disputat Insulele în timpul războiului de 74 de zile din 1982. Deși forțele britanice au învins, Argentina pretinde în continuare că insulele țin de teritoriul ei. 

Insulele "constituie o bază militară nucleară a NATO în Atlanticul de Sud - acesta este adevărul pe care nu-l mai pot ascunde".

Ea a pretins că arhipelagul (pe care îl numește al Malvinelor) reprezintă "un dintre cele mai militarizate zone din lume", unde sunt staționați aproximativ 1.500 de soldați, dar și alți 2.000 de oameni, personal militar auxiliar. Populația Insulelor are în jur de 1.000 de rezidenți.

Cristian Kirchner mai spune că forțele militare britanice controlează de pe Insule întreaga lor activitate militară din Atlanticul de Sud și sistemele electronice de informații.

Marea Britanie a respins acuzațiile ca fiind false și a explicat că a redus numărul soldaților aflați în Falkland la minimul necesar pentru apărarea insulei.

Londra a precizat că respectă tratatele internaționale la care este parte și nu ține arme nucleare pe Insulele Falkland.

Kirchner a făcut aceste acuzații cu prilejul unei ceremonii de comemorare a soldaților argentinieni uciși în timpul războiului cu Marea Britanie din urmă cu 32 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel