Achiziţia Rompetrol, un prim pas al investitorilor chinezi în România

China se extinde cu pași repezi îi în România, unul dintre domeniile în care urmează să investească masiv este energia. Nu mai este un secret pentru nimeni programul guvernamental al Beijingului, intitulat "Made in China 2025", prin care a doua putere economică a lumii aspiră să devină o superputere industrială, iar achiziţia de companii europene este un punct din această strategie, potrivit economica.net. Achiziția Rompetrol de către compania China Energy Company Limited reprezintă singurul proiect de anvergură care poate fi pus în practică în perioada următoare.

Investitorii chinezi intenționează să construiască o fabrică de componente auto la Brașov, investiția în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari, și construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiție în valoare de 33 de milioane de euro.

Iar acestea sunt lucrurile mici. Interesul major al Chinei în România stă într-un singur cuvânt: energie. Chinezii au fost şi sunt interesaţi de proiectele majore în domeniul energetic din România.

Primul dintre ele, care pare a fi sortit eşecului însă, se numeşte centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa - Lăpuşteşti. Proiectul centralei datează din anii 1980 şi presupune o investiţie greenfield de 1.000 de MW, estimată la aproximativ un miliard de euro, fără TVA. Proiectul a fost însă abandonat, cel puţin pentru moment, pe motiv că investiţia nu ar fi rentabilă din punct de vedere economic - energia produsă aici ar fi pur şi simplu prea scumpă.

Un proiect şi mai mai amplu se referă la construcţia a două reactoare nucleare la Cernavodă. Este de fapt cel mai ambiţios proiect al României pe partea de generare de electricitate de la căderea comunismului încoace. Şi, după mai mulţi ani de discuţii cu parteneri occidentali, singurii care vor să construiască cele două reactoare, care ar asigura acum mai mult de 10% din consumul României sunt tot chinezi.

Rompetrol, proiectul energetic care poate fi pus în practică cu partea chineză

Singurul mare proiect energetic chinezesc din România care este foarte aproape de a fi pus efectiv în practică este afacerea Rompetrol. Grupul Rompetrol, redenumit recent KazMunaiGas (KMG) International, este deţinut însă de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, este a doua companie petrolieră din România şi este în top 3 exportatori români. Are 6.000 de angajați, este activ pe 11 pieţe, deține una dintre cele mai mari rafinării din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari, şi o reţea de peste 1.000 de puncte de distribuție de carburanți în România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Franța și Spania.

În primăvara acestui an, compania China Energy Company Limited (CEFC) a anunţat că a semnat cu KMG un acord pentru cumpărarea a 51% din grupul KMG International (Rompetrol). "Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (CN KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat astăzi documentele specifice în cadrul unui parteneriat în cadrul KMG International NV ("KMGI"), în care CEFC va deţine o participaţie de 51%, respectiv 49% pentru CN KMG", se arăta în comunicatul KMG International, trimis Bursei de Valori Bucureşti.

[citeste si]

"Conform înțelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii. Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan - KMG și al companiei din China – CEFC in cadrul KMGI se va dezvolta având ca baza KMGI si subsidiarele sale", se mai arăta în comunicat.
Mai precis, compania chineză se obliga să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în dezvoltarea KMG International.

Chinezii urmau să plătească 680 de milioane de dolari la achiziţie, potrivit informaţiilor de pe propriul site, ulterior retrase.

Deşi Rompetrol, care a fost mereu în plin proces de extindere, nu a înregistrat până anul trecut profit (atunci a fost de 4,6 milioane de dolari), afacerea este exact ce vor chinezii: o companie mare din Europa, care să vândă pe piaţă produse cu valoare adăugată. Potrivit acordului, rafinăria Petromidia urmează să primească şi în următorii 15 ani petrol din Kazahstan (ţară bogată în resurse), pe care să le prelucreze şi din care să obţină carburanţi la standardele Uniunii Europene pe care să îi vândă pe această piaţă.

Tranzacţia prin care chinezii urmau să aibă prima lor companie petrolieră din Europa este însă pusă "pe hold", deşi lucrurile păreau bătute în cuie.

La câteva zile după ce a fost anunţată tranzacţia, procurorii de la DIICOT au deschis un nou dosar, denumit Rompetrol 2, prin care suspectează fapte de corupţie, în special în momentul conversiei în obligaţiuni al datoriei istorice a rafinăriei Petromidia, lucru care s-a întâmplat cu mult timp înainte de momentul în care KazMunaiGas a preluat rafinăria. În urma deschiderii dosarului, au fost instituite mai multe sechestre pe activele rafinăriei.

Termenii tranzacţiei cu CEFC nu par a fi afectaţi în mod fundamental, deşi unele aspecte ale tranzacţiei au fost re-discutate, iar termenul până la care se putea perfecta tranzacţia a fost extins, ceea ce arată interesul chinezilor de a deţine o companie petrolieră în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel