Acad. Bălăceanu Stolnici, atac dur la o agenție guvernamentală

balaceanu stolnici
balaceanu stolnici

Presedintele CIADO – acad Constantin Bălăceanu Stolnici, a lansat un atac fără precedent  la adresa unei agenții guvernamentale.

"Prin aplicarea declarativa a Strategiilor Nationale Antidrog din perioada 2005 – 2016 de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale sau a ministerelor responsabile , a dus la o crestere a consumului la nivelul întregii populatii . De la 1,7 in 2005, la 7.4 in 2016 pe segmentul de varsta 14- 64 ani , peste 15 % in randul elevilor si 24 % in randul studentilor, conform studiilor CIADO si aproximativ apropiate de prevalentele estimate de Agentia Nationala Antidrog, cu o diferenta de 1-2 procente .

Strategia Nationala Antidrog 2005-2012 nu a beneficiat de un buget alocat distinct, prin care să se asigure o finantare corespunzătoare a activitatilor prevazute in cele doua planuri de actiune aprobate pentru implementare, iar Strategia 2013 -2020 are fonduri alocate doar declarativ la nivel de Agentie Nationala Antidrog iar la nivel de administratie publica centrala si locala s-a ignorant acest aspect, fondurile alocate fiind in perioada 2009 – 2016 de zero lei , desi obligatia asigurariii resurselor financiare, deriva din prevederile H.G privind aprobarea Strategiilor Nationale Antidrog", spune Bălăceanu Stolnici.

Cloncluzii

"Este evident că doar elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune nu este suficientă, fără ca ulterior, în funcţie de evoluţia fenomenului drogurilor, să se asigure şi suportul necesar implementării acestora (resurse financiare, umane şi logistice, precum şi un cadru legislativ adecvat).

Pentru ca o strategie nationala sau locala antidrog să poată avea efectul scontat, este necesar ca acţiunile să se realizeze în mod concertat, printr-o strânsă colaborare între toţi partenerii implicaţi şi între aceştia şi Guvern, astfel încât să se asigure posibilitatea adaptării cadrului legal şi a resurselor necesare la noile tendinţe ale consumului şi traficului de droguri.

Din nefericire autoritatile prin ignorarea fenomenului a facut ca prevalentele sa creasca si afacerea cu drogurile sa ajunga la 250 milioane de euro anual conform datelor estimative . Continuarea acestei "politici" antidrog, duce Romania intr-o zona mai mult decat periculoasa si implicit la desfiintarea societatii civile antidrog prin lipsita de suportul autoritatilor, dealtfel singura ce mai realizeaza campanii de prevenire antidrog in zona grupurilor vulnerabile", mai spune acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel