Urmărește emisiunea live


Vosganian: Guvernul a salvat o industrie, iar un procuror consideră că nu trebuia ajutată

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a explicat, marți seara,  la România TV, motivele care au condus la acordarea de discount pentru producătorii de îngrăşăminte chimice, în cursul anului 2008. Vosganian a spus că decizia de atunci a Guvernului a salvat 9.000 de locuri de muncă.

Acuzat de procurorii DIICOT de subminarea economiei naţionale, Varujan Vosganian a fost prezent miercuri seara în studioul România TV, unde şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la faptele pentru care este cercetat.

Ministrul liberal susţine că nu are nicio legătură cu patronul Interagro, Ioan Niculae, iar facilităţile acordate pe care le-a acordat în 2009 au favorizat 9.000 de angajaţi, care erau pe punctul de a fi daţi afară de la 10 firme producătoare de îngrăşăminte chimice, ca urmare a exploziei preţului la gazele naturale.

"Nu există împotriva mea nicio acuză directă, ci numai interpretări. De asemenea, nu există în tot acest dosar nici cel mai mic indiciu că eu aş avea vreo legătură cu Ioan Niculae. Acest dosar nu este un dosar de corupţie, nu spune Vosganian a vorbit cu cutare, a furat cutare lucru, nu. Este un dosar care acuză o oportunitate economică. Deci guvernul a decis să ajute într-un moment de cumpănă o industrie şi un procuror socoteşte că acest lucru nu trebuia făcut.

Guvernul a aprobat acordarea unei subvenții de 40 de dolari la mia de metri cubi de gaze pentru anu se închide fabricile

În ianuarie 2008 preţul la gazul de import a crescut la 375 de dolari, de la 315 dolari, cât era în decembrie 2007. Şi a urcat până în decembrie 2008 la 495 de dolari. Această creşetere rapidă din decembrie până în ianuarie a făcut ca fabricile care produceau îngrăşăminte chimice să dea preaviz salariaţilor şi să îi anunţe că într-o lună închid fabricile. Oamenii s-au dus în faţa prefecturilor, le-au pichetat, prefecţii au trimis scrisori disperate către noi, iar noi am discutat cu patronatele, nu cu un patron.

Am hotărât că dacă acordăm un discount care să fie echivalent cu creşterea preţului la gaze muncitorii se reîntorc în fabrică şi, foarte important, se angajează să nu crească preţul la îngrăşămintele chimice. Noi am prezentat o notă în guvern, în care am expus această situaţie. Nota a fost aprobată în şedinţa de guvern, iar în baza ei s-a acordat un cuantum de până la 40 de dolari.

Practic, pe tot anul s-a acordat o creştere de 21 de dolari pe mia de metri cubi, în condiţiile în care preţul total era de 250-260 de dolari. Era vorba de 9.000 de oameni, de venituri bugetare de câteva sute de milioane de euro pe an, de o industrie întreagă şi de faptul că Romgaz avea nevoie să vândă cuiva gazul", a declarat Vosganian, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel